IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът преодоля ветото на Румен Радев за либерализацията на енергийния пазар

Законът има несъвършенства, призна председателят на енергийната комисия в НС и призова за още промени

16:14 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът преодоля ветото, наложено от президента Румен Радев по отношение на последните промени в Закона за енергетиката, касаещи пълната либерализация на енергийния пазар. В подкрепа на промените гласуваха 51 народни представители от ГЕРБ-СДС, 54 от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, 28 от ДПС. Срещу измененията и в подкрепа на ветото бяха 28 от „Възраждане“, 14 от „БСП за България“ и седем от „Има такъв народ“, посочва БТА.

В мотивите на Радев беше посочено, че промените не отчитат редица проблеми, като например защитата на уязвимите потребители. 

"Мотивите изцяло се припокриват с опасенията на опозицията. Все още не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители и откъде ще дойдат парите", коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев, цитиран от БНР. Според него от отпадането на обществения доставчик ще се сблъскаме с три обществени доставчика и това ще бъдат електроснабдителните дружества поне за две години.

"Как ще бъдат стимулирани да предлагат евтина енергия на гражданите до 2026 година? По никакъв начин, защото каквото и да предложат те ще бъдат компенсирани от всички нас от парите, които се събират, което е наистина изцяло недопустимо", допълни още той по време на дискусиите.  

"След като конструктивният диалог не е налице в политическата ни действителност и всяко различно мнение бива заклеймено като произтичащо от лошите сили, а всеки компетентен довод се унищожава с обидни коментари за чалгаризация, мутризация и путинизация на нацията, поради липса на аргументи за защита на безумията, които се извършват в сектор „Енергетика“, няма как да не виждаме лъч светлина във факта, че Президентството е оценило опитите ни да поправим този закон и мотивите на ИТН са се превъплътили в основа за вето на президента", коментира депутатът от партията на Слави Трифонов Павела Митова.

Йордан Тодоров от "Възраждане" също заяви, че ще мотивите към ветото  повтарят доводите срещу промените в Закона за енергетиката на "Възраждане", а и на другите опозиционни партии. 

Има несъвършенства в този закон, призна председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев (ГЕРБ-СДС)."Имаме 8 месеца оттук нататък да направим необходимите промени в този закон, каквито са необходими, за да работи той без проблем. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме, въпреки аргументите на президента, които и ние ги споделихме по време на обсъжданията в енергийна комисия, да приемем отново този законопроект", каза той.

От „Възраждане“ и "БСП за България" поискаха министърът на енергетиката да бъде поканен в пленарната зала. Председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова обясни, че парламентарният секретар на министъра на енергетиката е съобщил, че министърът е имал готовност сутринта за първа точка от дневния ред да присъства в зала. След 11:00 часа има поети други ангажименти, от които не може да отсъства, добави тя.

Обсъждането на ветото беше първа точка в програмата за деня, тоест с начало в 9:00 часа, но депутатите са разместили дневния ред, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още