fallback

Дизайнът на турбината е причината за аварията в ПАВЕЦ "Чаира"

Има амортизация, която не е типична за подобен род съоръжения, сочи анализ на хидроагрегатите

16:26 | 30.11.23 г. 11

Оригиналният дизайн на турбините (на компанията Toshiba) е една от основните причини за аварията в ПАВЕЦ "Чаира", сочи доклад на швейцарското дружество AF-Consult Switzerland (AFRY Schweiz), цитиран от Министерството на енергетиката. Компанията беше наета да изследва състоянието на централата. Тя е извършила анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория.

Според заключенията има силна амортизация на част от съоръженията, която е нетипична в световната практика, както и умора на метала и в четирите хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира". Основна причина за това е дизайнът на турбините, който създава високи локални напрежения и кавитация, тоест частично повърхностно разрушаване на метала. Това е довело и до аварията през пролетта на 2022 година в хидроагрегат 4 на централата.

От енергийното министерство отбелязват, че за времето си - 80-те години на миналия век, турбината е била оптималната за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ. В момента обаче технологиите са напреднали и има и по-добри решения, коментират оттам.

Според доклада на швейцарската компания и четирите агрегата подлежат на рехабилитация, но тя може да бъде извършена поетапно и ще отнеме по около 12 месеца за хидроагрегат. Авариралият ще трябва да се ремонтира в продължение на 36 месеца. Очакванията са, че в началото на 2024 година ще започне ремонтът на хидроагрегат 2, посочват още от енергийното министерство.

Анализът на състоянието на ПАВЕЦ "Чаира" е бил представен пред депутати от парламентарната комисия по енергетика на място. От "Възраждане" съобщиха след събитието, че ремонтът ще коства поне 80 млн. лева. Оттам допълват още, че причината за толкова бързото "износване" на метала е неправилната поддръжка и експлоатация на ПАВЕЦ-а.

Централата е замислена като балансираща мощност на АЕЦ "Козлодуй", но в периода 2014-2019 година е изпозвана за баланс на зелените мощности, коментират още от партията. Компанията, доставила оборудването е предвидила рехабилитация на мощностите на всеки 12 години, но първият период е бил пропуснат и хидроагрегати 1 и 4 са ремонтирани чак на 24-та година.

Хидроагрегат 4 на ПАВЕЦ "Чаира" дефектира по време на тестово пускане след ремонт и рехабилитация на съоръжението. Тъй като причината за инцидента не беше изяснена, превантивно бяха спрени и другите агрегати. Още тогава се заговори за вероятна умора на метала, а експерти коментираха пред Investor.bg, че при това положение централата е за скрап.

Първи и втори агрегат на централата са в експлоатация от 1995 година, а останалите два - от 1999 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 30.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още