IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава с активната преработка на петрол и в средата на декември

Дейностите на руските рафинерии се следят внимателно от наблюдатели на петролния пазар

15:37 | 25.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преработката на петрол в Русия през изминалата седмица е останала близо до най-високите дневни нива на рафиниране за повече от осем месеца на фона на намаления износ по море.

Националните рафинерии са обработвали около 5,65 млн. барела суров петрол на ден от 14 до 20 декември, според източник на Bloomberg. Това е спад с около 50 хил. барела на ден, или 0,88%, спрямо предходните седем дни, когато беше достигнато най-високи нива от началото на април.

Русия рафинира ежедневно около 5,57 млн. барела дневно средно за първите 20 дни от декември, което е с 60 хил. барела дневно повече в сравнение със същия период на ноември, според изчисления на Bloomberg, базирани на исторически данни.

Дейностите на руските рафинерии се следят внимателно от наблюдатели на петролния пазар, тъй като това е един от ключовите измерители - наред с износа на суров петрол по море, за проследяване на тенденциите в производството на страната.

Правителството класифицира официалните данни за производството заради международните санкции.

Ежедневните задгранични доставки на суров петрол от руските пристанища са спаднали рязко до 3,18 млн. барела на ден през седмицата до 17 декември на фона на кратка пауза в доставките от балтийското пристанище Приморск, показват данни от проследяване на танкери, наблюдавани от Bloomberg.

По-малко нестабилната четириседмична средна стойност се увеличава обаче с 80 хил. барела на ден.

Русия, в координация със своите съюзници от ОПЕК+, обеща да намали комбинирания си износ на суров петрол с 300 хил. барела на ден до края на годината и да задълбочи ограниченията с още 200 хил. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г.

Обещанието за намаляване на износа идва в допълнение към доброволните ограничения на добива от 500 хил. барела на ден от март 2023 г. до 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още