fallback

Германия е лидер в Европа по инсталиран капацитет на соларна енергия през 2022 г.

Годишният темп на разширяване на капацитета в най-голямата икономика в региона обаче значително изостава от средния за Европа от 2013 г. насам

17:03 | 05.01.24 г. 6

През 2022 г. Германия е разполагала с 67 гигавата инсталиран капацитет за производство на слънчева енергия, става ясно от оценки на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA). Това прави страната лидер в Европа по отношение на потенциала за генериране на подобен вид енергия. Капацитетът на Германия през въпросната година е почти двойно по-голям от този на Италия, която се нарежда на второ място с 25 гигавата инсталирани мощности.

Според графика на Statista обаче годишният темп на разширяване на капацитета в най-голямата икономика в региона значително изостава от средния за Европа в периода 2013-2022 г. Сред осемте европейски страни с най-голям капацитет за производство на соларна енергия Германия се нарежда на седмо място по темп на растеж с 6,1%, като последна е Италия с 3,3 на сто. Лидер в тази група е Полша, която успява да увеличава капацитета си със 137% годишно от 2013 г. насам. Само между 2020 г. и 2022 г. страната почти е утроила капацитета си.

На второ място се нарежда Нидерландия с ръст от 40% за периода, следвана от Великобритания със 17,4%.

Германия е лидер по инсталиран капацитет на соларна енергия в Европа през 2022 г. Източник: Statista

В световен мащаб капацитетът на инсталирани и свързани към мрежата фотоволтаични системи през 2022 г. достига около 1 терават, или 1000 гигавата. Това представлява приблизително една трета от капацитета на всички възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), или около 12 на сто от общия капацитет за производство на електроенергия.

Китай има най-голям принос за разширяването на капацитета за производство на соларна енергия през 2022 г. Азиатската държава формира около една трета от инсталирания капацитет за възобновяема енергия и приблизително 57 на сто от глобалния капацитет за генериране на слънчева енергия. Според Федералната статистическа служба на Германия около девет от всеки десет слънчеви панела, внесени в страната през 2022 г., идват от Китай.

Извън Европа САЩ, Япония и Индия са сред страните с най-висок капацитет за производство на соларна енергия.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 05.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още