IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът вече е преминал „повратната точка“ по отношение на соларната енергия

Анализ показва, че генерираната от слънцето електроенергия ще съставлява по-голямата част от глобалния енергиен микс през 2050 г.

19:35 | 19.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Слънчевата енергия ще доминира на световните пазари на електроенергия през следващите няколко десетилетия и може вече да е достигнала „повратна точка“, става ясно от проучване, публикувано по-рано тази седмица на сайта Nature Communications. Анализът установява, че внедряването на слънчева енергия ще продължи с бързи темпове, освен ако няма големи политически промени, пише Bloomberg.

„Дори и да не включите никаква допълнителна политика във вашата система, пак ще настъпи рязка промяна“, изтъква Фемке Найсе, преподавател в Ексетърския университет с фокус върху моделирането на енергийни системи и водещ автор на изследването. „В момента имаме система, доминирана от изкопаемите горива, и без допълнителни политики стигаме до състояние, което е доминирано предимно от слънчева енергия“, добавя тя.

Учените включват данни от 70 глобални региона в енергиен симулационен модел, за да прогнозират как 22 различни технологии, от геотермална енергия до въглища, ще бъдат внедрени до 2060 г. В 72% от симулациите те установяват, че слънчевата енергия съставлява по-голямата част от глобалното производство на електроенергия през 2050 г.

Слънчевата енергия играе важна роля в плановете на страните за постигане на целите за намаляване на вредните емисии, определени от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., докато проектите за вятърна енергия се сблъскват с нарастващи разходи. Много страни, включително САЩ, Великобритания и Канада, са обещали да достигнат въглеродна неутралност до 2050 г. - цел, която ще изисква преразглеждане на енергийните източници, захранващи техните електрически мрежи.

Светът ще преживее драматични промени в своя енергиен микс до 2050 г. Източник: Bloomberg/ Nature Communications Светът ще преживее драматични промени в своя енергиен микс до 2050 г. Източник: Bloomberg/ Nature Communications

Освен че е по-чист избор, слънчевата енергия става все по-евтина. Изравнената цена на произведената от слънчева енергия електроенергия варира от 42 до 48 долара, в сравнение с 74 долара при въглищата, изчислява BloombergNEF.

Джени Чейс, водещ енергиен анализатор в BloombergNEF, която не е участвала в проучването, казва, че тези разходи ще продължат да падат. „Всеки път, когато удвоите кумулативните количества соларни модули, ние намаляваме разходите с около 29%“, изтъква тя.

Не всичко обаче изглежда толкова оптимистично: Бързият преход към слънчева енергия без подготовка може да доведе до икономически и индустриални въздействия върху общностите, отбелязва проучването, особено за тези с дялове в индустрията за изкопаеми горива.

Учените установяват, че до 13 милиона души по света може да загубят прехраната си заради възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Колебанията във времето и излагането на слънце също означават, че прекаленото разчитане на слънчевата енергия може да причини нестабилност и уязвимост на мрежата. Това все още може да осигури подобрение спрямо зависимостта от изкопаемите горива, но това „не е сценарий, в който искате да попаднете“, изтъква Нийсе. „Имате нужда от политики, за да се насочите към по-устойчив сценарий“, добавя тя.

За да управляват възхода на слънчевата енергия, правителствата трябва да инвестират в други ВЕИ, включително във вятърна и водна енергия, и да помогнат на засегнатите общности с програми за преквалификация и развитие, изтъква Нийсе. Индустрията също ще трябва да преодолее някои бариери, които включват ограничения на веригата на доставки, свързани със стратегически важни суровини, и липсата на финансиране в развиващите се страни.

Все пак резултатите от проучването са обещаващи, подчертава Чейс. „Опитваме се да прехвърлим цялата световна енергийна система тук“, споделя тя, добавяйки: „Фактът, че сега е евтино да се замени голяма част от енергийната система със слънчева е наистина добра новина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 6 месеца
До: aldy Ми откак се помня ей такива кат тебе разправят как ОНИЯ искат да намалят населението, а то през това време се удвои.Хич не се справят, да ти кажа с тва намаление ОНИЯ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
До: aldy 8 пъти повече от кое бре, преписвач на опорки... довърш си "мисълта" че да се посмеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
aldy
преди 6 месеца
За нормален живот на всички жители на Земята е нужна 8 пъти повече енергия. Това по никакъв начин не може да се постигне със "зеленикаквите" фокуси. ОНИЯ си го казаха директно - трябва да се намали населението на планетата. Поне 8 пъти. Излишните ще си ходят. Доброволно или не, все тая. Техните деца (на елита) да могат да дишат свободно, както се изрази Камилка наскоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
хех ... слънчевата енергия вече доминира на доста пазари ... зануленият и брадатият от пясъците не харесват това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още