IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е инсталирал повече соларни панели през 2023 г., отколкото САЩ през цялата им история

Азиатската страна отчита рекорди и при инсталирания нов вятърен капацитет през миналата година

14:18 | 26.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е инсталирал повече слънчеви панели през 2023 г., отколкото която и да е друга страна по света общо, съобщава Bloomberg, цитирайки китайската Национална енергийна администрация.

Най-голямата икономика в Азия е добавила 216,88 гигавата слънчева енергия миналата година, надхвърляйки значително предишния си рекорд от 87,4 гигавата от 2022 г. Това е повече от целия соларен парк на САЩ от 175,2 гигавата, втория по големина в света, показват оценки на BloombergNEF.

Китай добавя и 75,9 гигавата нов вятърен капацитет спрямо 37,6 гигавата за предходната година, също рекорд.

Растежът на чистата енергия в Китай, който същевременно е най-големият замърсител сред страните по света, спомогна за глобалния тласък на възобновяемите източници до рекордните 510 гигавата само през миналата година, изтъква Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Държавите се доближават до пътя, необходим за постигане на целта, поставеа на срещата на върха за климата на ООН, COP28, за утрояване на капацитета на възобновяемата енергия до края на десетилетието, подчертава МАЕ.

Добавеният нов соларен капацитет на Китай през 2023 г. надхвърля целия инсталиран капацитет на САЩ до момента. Източник: BNEF Добавеният нов соларен капацитет на Китай през 2023 г. надхвърля целия инсталиран капацитет на САЩ до момента. Източник: BNEF

Китай вероятно формира 58% от световните соларни мощности и 60% от световната вятърна енергия през 2023 г., изчислява BNEF.

Добавянето на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) означава, че Китай може да изгаря по-малко въглища, за да отговори на нарастващото търсене на енергия, а промяната подхранва прогнозите, че най-големият замърсител в света може да е достигнал пикови емисии миналата година, доста преди целта на правителството за 2030 г.

Все пак Китай продължава да разширява огромната си мрежа от електроцентрали, захранвани с въглища, които осигуряват около 59% от електроенергията в страната. Някои политици настояват, че новите централи са необходими главно като резерв на фона на променливите заради метеорологичните условия соларни и вятърни инсталации.

Китай отчита сериозен ръст на възобновяемата енергия през последните години. Източник: Национална енергийна администрация на Китай/Bloomberg Китай отчита сериозен ръст на възобновяемата енергия през последните години. Източник: Национална енергийна администрация на Китай/Bloomberg

Слънчевите и вятърните мощности бяха стимулирани отчасти от резкия спад на разходите, тъй като жестоката конкуренция между производителите доведе до рекордно ниски цени на панелите и турбините в Китай. Това намали рентабилността за производителите и повиши очакванията за голяма консолидация в индустрията тази година.

Ускоряването на производството на енергия от възобновяеми източници създава и предизвикателства, тъй като енергийната мрежа на Китай изпитва затруднения да поддържа темпа. Някои региони са изправени пред липса на инфраструктурен капацитет за усвояване на повече слънчева енергия и са започнали да прилагат по-строги разпоредби за нови проекти.

Въпреки това се очаква Китай да запази темпа на растеж при ВЕИ. Слънчевите инсталации вероятно ще нараснат с около 7% тази година, а новият вятърен капацитет ще се увеличи с 11%, прогнозира BNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 месеца
токът от фотоволтаици в поднебесната кинкалери мина паритет с въглищният още 2021г ... в момента е по-ефффтин и от него ... :))) ... там партията/държавата определя кое на колко се купува и продава ... туй е забележка към аниваксърете-газовици дето цвъркат и мнооого знаят кое и къде ... тъй е в пазарната икономика с поднебесните правила ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 3 месеца
"...Добавянето на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) означава, че Китай може да изгаря по-малко въглища, за да отговори на нарастващото търсене на енергия.."Е може, ама май не.Предварителните данни за 2023 година показват близо 70% от произведената електроенергия че е от фосилни източници( въглища и газ), 25% от ВЕИ( хидроцентрали, вятър и слънце) и около 5% от атомна енергия.Добавеният капацитет звучи внушително като цифра, но просто 1 гв слънце не е като 1 гв ядрена мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още