IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Engie понижи перспективите за печалбата за тази година въпреки силната 2023 г.

Очакваният по-слаб пазар ще засегне главно на приходите от белгийските ядрени централи и френските водноелектрически активи на групата

11:46 | 22.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската енергийна група Engie отчете силна печалба за втора поредна година благодарение на стабилната търговия с енергия, продължаващия растеж в производството на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и възстановяването на френското подразделение за търговия на дребно, пише Bloomberg.

Компанията се възползва от предимствата на мащабния тласък към ВЕИ, съсредоточен върху слънчевата и вятърната енергия, и също така се разширява в бизнеса със съхранение на енергия чрез стационарни батерии и производството на биометан. Това ѝ помогна да компенсира скорошния спад в цените на газа и електроенергията, който застрашава приходите на Engie и тези на нейните конкуренти.

Нетната печалба на компанията е нараснала с 2,8% през 2023 г. до 5,4 млрд. евро, което е в съответствие с медианната прогноза на анализатори. Engie потвърди своята дивидентна политика, предлагайки изплащане на инвеститорите от 1,43 долара на акция за периода. Предложението подлежи на одобрение от страна на акционерите.

„Тези резултати демонстрират постигнатия напредък в изпълнението на нашата стратегия и потвърждават способността ни да вървим напред в една нестабилна енергийна пазарна среда“, изтъква главният изпълнителен директор Катрин Макгрегър.

Акциите на компанията поскъпват с над 2% в сутрешните часове на търговията в Париж.

Engie сигнализира, че печалбата през тази година ще спадне, макар и по-малко от очакваното, и може да намалее допълнително през следващите две години, тъй като цените на енергията и енергоносителите се понижават. По-слабият пазар ще засегне главно на приходите от белгийските ядрени централи и френските водноелектрически активи на групата, посочи Макгрегър.

Очаква се нетната печалба за 2024 г. да попадне в диапазона 4,2-4,8 млрд. евро. Анализаторите очакват 4,18 млрд. евро.

За следващите две години Engie прогнозира диапазонът на печалбата да бъде с 300 млн. евро по-нисък спрямо този през 2024 г.

Компанията записа провизии за прехвърляне на задължения за управление на ядрени отпадъци към белгийската държава и отписа 1,3 млрд. евро, свързани със спирането на въглищни електроцентрали в Чили плюс редица вятърни и соларни активи в САЩ. Един от американските вятърни паркове на Engie е бил засегнат от дефектни турбини на Nordex, разкрива главният финансов директор Пиер-Франсоа Риолачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още