IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на френската Engie се свива с 24% на фона на слабото търсене на енергия

За полугодието компанията отчита загуба от 800 млн. евро заради прехвърлянето на два ядрени реактора в съвместно предприятие с белгийското правителство

15:40 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на френската енергийна компания Engie SA се свива с 24% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината на фона на пониженото търсене на енергия след меката зима, съобщава Ройтерс.

Печалбата на концерна преди лихви и данъци достига 2,9 млрд. евро спрямо 3,8 млрд. евро за първото тримесечие. През второто тримесечие на 2022 г. тя възлиза на 1,8 млрд. евро.

Въпреки че цените на газа и електроенергията се понижиха спрямо върховете от 2022 г., Engie и нейните европейски конкуренти продължават да се възползват от договорите, подписани с клиенти по време на енергийната криза за осигуряване на доставките.

Компанията добави нов капацитет за производство на зелена енергия в Европа и Латинска Америка, като други подобни съоръжения се намират в процес на изграждане.

Engie затвърди прогнозата си за цялата година, след като я коригира в посока нагоре в края на юни.

„През първото полугодие Engie отчете много силно финансово представяне, водено от развитието на нашите дейности за възобновяема енергия и резултатите от нашия бизнес за управление на енергията в контекст, който все още се характеризира с висока ценова волатилност“, изтъква главният изпълнителен директор Катрин Макгрегър, цитирана от Bloomberg.

По-рано тази седмица германската компания за енергийни услуги EON SE повиши целите си за печалбата за 2023 г., а държавната френска група Electricite de France SA се върна към рентабилност през първото полугодие.

При Engie резултатите са подкрепени от приходите от глобалното ѝ звено за енергиен мениджмънт, известно като Gems, което доставя електроенергия и газ на индустриални клиенти. И все пак падащите цени и намаляването на волатилността ще ограничат печалбата в този бизнес през втората половина на годината, изтъква главният финансов директор Пиер-Франсоа Риолачи. Той заяви, че очаква по-ниски печалби от водноелектрическите централи и от съоръженията, използващи газ.

Engie предупреди по-рано, че печалбата ѝ ще пострада от еднократен ефект в размер на 4,4 млрд. евро заради споразумението с белгийското правителство за удължаване на експлоатационния живот на ядрените реактори Tihange 3 и Doel 4, които трябваше да бъдат затворени до 2025 г.

Това споразумение, финализирано на 21 юли, включва прехвърляне на двата реактора в съвместно предприятие с правителството и плащане за освобождаване на Engie от бъдеща отговорност за ядрените отпадъци и извеждането от експлоатация на съоръженията.

Еднократният ефект води до нетна загуба за Engie в размер на 800 млн. евро за полугодието.

Компанията спря да включва ядрената енергия в отчетите си тази година, подчертавайки стратегията си за излизане от бизнеса и фокусиране върху основните активи: доставка на природен газ и инфраструктура, като печалбите подхранват растежа при възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още