IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви план за ремонт на европейските енергийни мрежи за близо 600 млрд. евро

Идеята е системите да са готови да се справят с очаквания приток на електроенергия от възобновяеми източници

21:44 | 23.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще представи план за 584 млрд. евро, с който да се направи основен ремонт на електрическите мрежи, така че да са готови да се справят с очаквания приток на електроенергия от възобновяеми източници, съобщава Bloomberg.

Комисията ще обяви следващата седмица визията си за стимулиране на инвестиции в гръбнака на енергийния преход, особено в трансграничните връзки, за да се интегрира по-добре офшорната възобновяваема енергия, показва проектодокумент, видян от Bloomberg. Планът съдържа ангажимент за ускоряване на разрешителните и призив за нови финансиращи инструменти, включително от Европейската инвестиционна банка.

„Енергийните мрежи на Европа се сблъскват с нови и значими предизвикателства“, се казва в документа, който подлежи на промени. „Те ще трябва да обслужват растящо търсене, свързано с чистата мобилност, отопляването и охлаждането, електрификация на индустрията и старт на производството на зелен водород“.

Електропреносните мрежи са изправени пред сериозен натиск през следващите години, докато страните членки въвеждат все повече възобновяваема енергия, като вятърната и слънчевата енергия обикновено достига върхов капацитет по различно време през деня и нощта. Това подчертава нуждата от все „по-умни“ мрежи, които могат да включват решение за съхранение, например батерии, така че енергията да тече там, където и когато има най-голяма нужда от нея.

Проектът подчертава, че 40% от разпределителните мрежи на континента са на по над 40 години. Очаква се потреблението на енергия да се увеличил с 60% до 2030 г.

Проектът цели още да се засили киберсигурността на мрежите на фона на повишените геополитически рискове след руската инвазия в Украйна.

Според плана за действие страните членки на ЕС ще трябва да приоритизират проекти от общ европейски интерес и да идентифицират нови сфери на сътрудничество. Регулаторите, от своя страна, ще трябва да оценят нуждите за гъвкавост на енергийните си системи, включително потенциала за съхранение на енергия и за водород.

ЕК ще очертае как страните могат да споделят разходи за офшорни проекти, като планът ще включва нова категория инфраструктура.

Частното финансиране на мрежови инвестиции ще бъде насърчено чрез съвместни инструменти, заедно с ЕС и ЕИБ.

Освен това според проекта европейските власти ще си сътрудничат с технологични компании, за да заздравят дигиталната устойчивост на системите до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
а те така ... както винаги добри инициативи от ЕС ... некой антиваксър да се жали за въглищата и газовите пАтоци ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още