fallback

Китай започва мащабен проект за енергийна мрежа и батерия за съхранение

През 2023 г. Китай въведе в експлоатация рекорден обем зелени мощности

11:39 | 18.03.24 г. 2

Китай започва мащабен проект за изграждане на нова енергийна мрежа, свързваща три провинции и батерия за съхранение, пише Bloomberg. Стойността е 28 млрд. юана, или 3,9 млрд. долара.

Плановете предвиждат изграждането на ултрависоковолтова линия с дължина от 1069 километра от северната провинция Шънси към град Хъфей в Източен Китай, както и ПАВЕЦ с капацитет за съхранение на електроенерия от 1,2 гигавата.

Новият електропровод ще транспортира електроенергия, произведена от соларни и вятърни централи. Системата ще бъде балансирана от въглищни централи. През 2023 г. Китай изгради рекордно количество зелени мощности, което налага и увеличаване на инвестициите в мрежата.

Само новите соларни инсталации през миналата година са с капацитет от 217 гигавата, тоест повече от работещите в САЩ соларни централи с капацитет от 175 гигавата, сочат още изчисленията на Bloomberg. САЩ са вторият по големина пазар на соларни мощности в световен мащаб. Така към края на миналата година в Китай вече са инсталирани фотоволтаични панели с общ капацитет от 609 гигавата.

Новоприсъединените вятърни мощности в Китай през 2023 г. са 75,9 гигавата, което също е рекордно количество.

Въпреки тези количества зелена енергия Китай все още използва и въглищните си централи, които са произвели 59% от потребената електроенергия в страната. Според източници на Bloomberg нови въглищни централи ще бъдат изграждани за балансиране на зелената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 18.03.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още