IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започва мащабен проект за енергийна мрежа и батерия за съхранение

През 2023 г. Китай въведе в експлоатация рекорден обем зелени мощности

11:39 | 18.03.24 г. 2
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Китай започва мащабен проект за изграждане на нова енергийна мрежа, свързваща три провинции и батерия за съхранение, пише Bloomberg. Стойността е 28 млрд. юана, или 3,9 млрд. долара.

Плановете предвиждат изграждането на ултрависоковолтова линия с дължина от 1069 километра от северната провинция Шънси към град Хъфей в Източен Китай, както и ПАВЕЦ с капацитет за съхранение на електроенерия от 1,2 гигавата.

Новият електропровод ще транспортира електроенергия, произведена от соларни и вятърни централи. Системата ще бъде балансирана от въглищни централи. През 2023 г. Китай изгради рекордно количество зелени мощности, което налага и увеличаване на инвестициите в мрежата.

Само новите соларни инсталации през миналата година са с капацитет от 217 гигавата, тоест повече от работещите в САЩ соларни централи с капацитет от 175 гигавата, сочат още изчисленията на Bloomberg. САЩ са вторият по големина пазар на соларни мощности в световен мащаб. Така към края на миналата година в Китай вече са инсталирани фотоволтаични панели с общ капацитет от 609 гигавата.

Новоприсъединените вятърни мощности в Китай през 2023 г. са 75,9 гигавата, което също е рекордно количество.

Въпреки тези количества зелена енергия Китай все още използва и въглищните си централи, които са произвели 59% от потребената електроенергия в страната. Според източници на Bloomberg нови въглищни централи ще бъдат изграждани за балансиране на зелената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 месец
До: 0pk четящия, а тогава за кво са им тия батерии (въпреки че и за батерии не се споменава в оригиналната статия) ? :D:D:D Май пак трябва да търсиме оригиналната статия, къде изобщо не пише за въглищни централи, але па че ще ги ползват за баланс. Пише че ще ползват ПАВЕЦ (повече от един) за баланс ... ама нали трябва да има радост за ниискочелите копейки :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 1 месец
Четеш ли зелкич - тряа се балансира системата с въглищни централи. А ний наще ги закриваме, ще продаваме въглищата на сърбите, за да балансираме после с техен ток. Кое не му е зелено? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още