IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските ВЕЦ са в очакване сушата най-накрая да приключи

Нивото на дъждовете в провинциите Съчуан и Юннан е наполовина под средното

16:37 | 25.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От две години китайските ВЕЦ не работят на пълния си капацитет и сега отново са в очакване на сезона на пролетните и летни дъждове в страната, пише пазарният анализатор на Ройтерс Джон Кемп. През 2023 година се наблюдава спад на производството на електроенергия от водните мощности въпреки добавените нови централи заради ниските нива на реките в югозападните части на Китай.

Заради сушата няколко провинции в Китай изпаднаха в сериозна енергийна криза в средата на 2022 година и Пекин бързо отвори въглищните централи, за да покрие търсенето на електроенергия. Част от потреблението тогава беше покрито и от вятърните и фотоволтаичните централи.

По данни на Националното статическо бюро на Китай инсталираният воден капацитет на страната към 2023 година се увеличава с 18% спрямо края на 2019 година. Производството на електроенергия от ВЕЦ обаче намалява с 1% през 2023 година.

През 2023 година потреблението на електроенергия започна да се възстановява след отпадането на ограниченията около пандемията от коронавируса. Заради ниските нива на реките правителството върна на дневен ред въглищата, които да покрият търсенето. Частично помогнаха и другите зелени мощности като производството на вятърните централи се увеличи с 18% (със 122 млрд. киловатчаса), а на фотоволтаиците - 28% (65 млрд. киловатчаса).

Производството на термичните централи обаче расте с 379 млрд. киловатчаса (6%), за да бъде покрито търсенето, сочат данните на статистиката. Основната част от тези мощности са въглищни, а останалите - газови. Част от тях работят само в пиковите часове, посочва още Джон Кемп.

Основната част от водните централи на Китай са в югозападната част на страната - каскади по реката Яндзъ, пише още Кемп. В провинциите Съчуан и Юннан се намират 48% от всички водни електроцентрали на страната. Сезоните с най-голямо производство на тези централи е между март и май, когато са пролетните дъждове и между юни и август, когато е източноазиатският мусон. Останалите период са много сухи и нивата на реките падат.

От средата на 2022 година обаче дъждовете намаляха сериозно - в провинциите Сечуан и Юннан са с 50% по-малко. През 2023 година например нивото на падналите дъждове е около 700 мм спрямо средно около 1225 мм в периода 2014-2021 година.

Сушата в Китай засега продължава - производството на термичните централи за първите два месеца на годината се увеличава на годишна база с 11%. Водните централи също увеличават производството си, но само с 2%. Ако това положение се запази, Пекин отново ще трябва да разчита на въглищата, за да покрие търсенето на електроенергия.

От друга страна, ако ниват на реките се повишат, заедно с увеличеното производство на вятърна и слънчева енергия, производството на въглищните централи може да се задържи или дори да намалее леко спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още