IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2024 г. започва със спадове при производството на енергийни продукти

Добивът на твърди горива намалява с 49%, а очакванията са за ново намаление, след като през февруари спря и една от въглищните централи в Маришкия басейн

22:24 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разочароващи данни публикува Националния статистически институт (НСИ) за производството на енергийни продукти в първия месец на 2024 година. Според тях добивът на твърди горива намалява почти наполовина, а производството на електроенергия - с малко над 16 на сто.

Свива се и производството на автомобилни горива - с почти 26% (до 236 хил. тона) при дизела и с 11,5% (до 146 хил. тона) за бензина. След решение на Народното събрание от януари 2024 година България спря износа на горива, произведени от руски петрол. От 1 март пък беше отменена и дерогацията, която позволяваше на страната да купува руски петрол до края на 2024 година.

Така, след рязкото понижение на количествата дизел, реализирани на вътрешния пазар през декември, тоест последния свободен за търговия месец, има ръст на доставките на българския пазар от 8,4% до 207 хил. тона. Но при бензините е видно, че основната част от производството си остава за износ - доставките на вътрешния пазар са 52 хил. тона, което е с почти 37% повече спрямо декември и с 420% повече спрямо януари 2023 година, но статистиката се изкривява от значително намалените доставки на бензини, доставени на пазара в началото на миналата година - 10 хил. тона, въпреки че производството беше в близки до средното за този сезон количества - 165 хил. тона.

Данните на НСИ показват, че още през януари прозводството на електроенергия намалява до 3,72 тераватчаса (спад от 16,1% на годишна база). България е нетен износител на електроенергия през първия месец на 2024 година - балансът показва, че доставките на вътрешния пазар достигат 3,71 тераватчаса. Това е увеличение от малко над 10% на годишна база.

От началото на 2024 година цената на природния газ трайно падна под 30 евро на нидерландската борса TTF, което поднови работата на газовите електроцентрали. В първите месеци и вятърните паркове в Западна Европа произведоха рекордни количества електроенергия, което също оказа натиск върху цената на електроенергията на континента и направи неконкурентни въглищните ни централи.

През януари в страната са добити и 1,559 млн. тона твърди горива, а доставките достигат 1,625 млн. тона, като разликата се покрива с внос. Добивите намаляват с 48,8% на годишна база, а доставките са с 44% надолу. Една от причините е намаляването на производството на електроенергия от въглищните централи.

През февруари и март ще бъде регистриран още един съществен спад, защото след изтичането на договора за изкупуване на електроенергията при преференциални условия затвори цетралата на "КонтурГлобал" в Маришкия басейн.

През януари в страната са доставени 297 млн. куб. метра природен газ, което е с малко над 14% повече спрямо януари 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още