IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът от Азербайджан покрива 52% от потреблението през април

Цената на природния газ ще се повиши с 2%

17:10 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на газа от 1 април, предложена от "Булгаргаз" - 58,84 лева. Това представлява повишение от около 2%.

Още в прогнозата си за цената на газа през април, внесена в началото на март, от газовото дружество съощбиха, че очакват повишение от 2 на сто. През март търговията на TTF се движеше в диапазона от 25 до 29 евро за мегаватчас. В последната за месеца сесия - на 28 март, беше достигната цена от малко над 27 евро за мегаватчас.

Цената на TTF е определяща за контрактите за покупка на втечнен газ. През април обаче 51,7% от потреблението ще бъде осигурено от газ, който България купува по довогор с Азербайджан, става ясно от съобщение на енергийния регулатор. Цената на тези доставки е объвързана с цената на петрола на международните пазари. Тя също тръгна нагоре в последните месеци.

През април нужните количества газ за клиентите на "Булгаргаз" се осигуряват от доставките от Азербайджан, както и по договор с TotalEnergies за доставката на 1 млн. мегаватчаса втечнен газ през терминала в Ревитуса (Гърция). Отделно са предвидени и количества от газохранилището в Чирен.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) в "Чирен" вече е пълен до 44,5% от капацтета си. Стратегията на страните от ЕС по отношение на газа в газохранилищата е различна - като цяло газохранилищата са пълни до почти 59% от капацитета си, което е рекордно ниво за това време на годината, когато е краят на отоплителния сезон.

Страни като България, Хърватия, Полша и Франция намаляват газа в газохранилищата, чиято цена е по-висока от пазарната в момента. Когато тези резерви бяха натрупани - основно през есента на 2022 година, газът достигна рекордна стойност от около 300 евро за мегаватчас.

Германия обаче предпочита да задържи резервите и нивото на запълняемост на газохранилищата остава около 66%. Тази стратегия явно имат и други европейски държави - газът в португалските съоръжения за съхранение на газ е 85% от капацитета им, а в Испания - 79%.

Украйна обяви края на отоплителния сезон - за първа година без внос на природен газ. Газохранилищата в страната са запълнени до 11% от капацитета им, но той надхвърля 33 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още