IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с 2% по-висока цена на газа от 1 април

И през април газовата компания ще тегли газ от "Чирен", сочи заявлението към КЕВР

16:46 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Булгаргаз" предлага повишение на цената на газа с 2% до 58,84 лева за мегаватчас от 1 април, става ясно от заявлението на компанията, публикувано на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На 1 март КЕВР одобри цена на газа от 57,59 лева за мегаватчас, която беше с почти 20 на сто по-ниска спрямо цената през февруари.

От заявлението на "Булгаргаз" е видно, че нужните за април количества газ ще бъдат доставени от Азербайджан (тръбен газ) и по договор с TotalEnergies за доставката на 1 млн. мегаватчаса втечнен газ през терминала в Ревитуса (Гърция). Методиката за определянето на цената на газа от Азербайджан минава през петролно обвързана формула, а на доставката на Total - отстъпка от индекса на нидерландската борса TTF. При подаването на заявлението на компанията цената на газа на тази платформа е малко над 26 евро за мегаватчас.

И през април газовият оператор предвижда да черпи газ от газохранилището в Чирен. Според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) съоръжението е пълно до малко под 52% от капацитета си. Повечето членове на ЕС се възползват от ниските цени на пазара и започнаха да освобождават газ от газохранилищата (където цената е в пъти по-висока). Според оценката на GIE европейските газохранилища са вече пълни до 60% от капацитета си, което е най-високата стойност за този период от време от години.

По време на обсъждането на цената за март стана ясно, че правителството е изпратило нотификация да бъде одобрена компенсация за клиентите на "Булгартрансгаз", съхранили газ в "Чирен" през 2022 година. Тогава в очакване на по-сериозна енергийна криза от ЕК препоръчаха страните от общността да нагнетят до 80% от капацитета си своите съоръжение за съхранение. Това предизвика и рекордни цени на газа през август-септември.

Българското правителство изчисли, че ще изплати компенсация от 278 млн. лева на ползвателите на газохранилището. Ако тази помощ не получи одобрението на ЕК, от "Булгаргаз" ще поискат възстановяване от КЕВР през искане за компенсиране на недовзет приход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още