IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква първите доставки от терминала в Александруполис през май

Компанията очаква цената на газа да намалее с малко над 2% през следващия месец

07:58 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Булгаргаз" очаква първите доставки на втечнен газ през терминала в Александруполис през май, става ясно от ценовото заявление на компанията до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От компанията уточняват, че имат уверенията, че съоръжението ще заработи от 30 април.

България е акционер в терминала за втечнен газ с дял от 20% и "Булгаргаз " има резервиран капацитет за доставката на 10,6 млн. мегаватчаса годишно. Компанията съобщава в заявлението си, че е провела търг за доставки на втечнен газ през лятото и се е спряла на офертата на Total Energy Gas and Power, London. Начинът на работа на терминала позволява количествата по договора да бъдат доставяни поетапно през различните месеци.

Част от газа ще бъде нагнетен в газохранилището в Чирен, допълват още от газовия оператор.

Освен доставките през Александруполис "Булгаргаз" ще разчита и на доставките на тръбен газ от Азербайджан.

В дружеството очакват, че цената на газа през май ще бъде около 2,3% по-ниска спрямо тази през април, или 57,50 евро за мегаватчас. Към 10 април, когато е писано заявлението, цената на нидерландската борса TTF, която е референтна към договорите за доставка, е малко над 27 евро за мегаватчас, посочват още от "Булгаргаз".

В последните дни обаче газът рязко поскъпна след засилване на напрежението в Близкия изток. Пазарите очакват ответна реакция на Израел на ударите на Иран през уикенда. Търговията е под влияние и на опитите на Русия да унищожи газохранилище в Украйна (край Лвов). Така търговията в понеделник (15 април) затвори при цена от 31 евро за мегаватчас. Това е най-високото ниво от началото на годината.

Цената на газа през май ще бъде разгледана на открито заседание на КЕВР в следващите дни. Процедурата предвижда "Булгаргаз" да внесе своето окончателно заявление, което да отчете всички допълнителни промени на пазара и с доставките, на 1 май. Енергийният регулатор ще утвърди цената на закрито заседание в същия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още