IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Укроланцет" се справя с руската ПВО, Русия отново обстрелва газохранилище с "Кинжал"*

Американските дронове се оказаха чупливи и непригодни за бойните действия в Украйна

07:47 | 11.04.24 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сутрешните часове на 11 април Русия отново атакува Украйна със свръхзвуковите ракети "Кинжал", става ясно от съобщенията на ВВС. Част от ракетите са насочени към град Стрий в Лвовска област, където се намира едно от газохранилищата на Украйна. От края на март съоръжението е подложено на почти непрекъснат обстрел. Ръководителят на областната военна администрация Максим Козицкий съобщава, че тази нощ областта е обстрелвана с дронове и ракети - един от редките масирани удари в региона, който се намира в близост до полската граница. Малко по-късно той уточни, че има попадения по газовата инфраструктура и по подстанция в Червоноград, при което са възникнали пожари, но бързо са били потушени.

"Всички системи от критичната инфраструктура около Лвов работят в нормален режим", отбеляза Козицкий в своя канала в Telegram след атаките.

Масираната въздушна атака над цяла Украйна тази нощ също започна с множество изпратени бойни дронове. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изстреляни 40 дрона, от които 39 са унищожени. От ВВС допълниха, че Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал", 20 от типа Х-101/Х-555, 12 зенитни С-300 и 4 управляеми ракети Х-59. От тях са унищожени 16 ракети от типа Х-101/Х-555, както и две от управляемите бомби Х-59.

В Харков съобщават за нови удари по критичната инфраструктура. Останалите щети - в Киев, Днипропропетровска, Запорожка и Одеса, се уточняват

Фокусът на украинските политически и дипломатически усилия в последните седмици е Харков. Преди ден по време на дискусия в Делфийския икономически форум в Атина украинският президент Володимир Зеленски посочи, че 1/4 от милионния град е разрушена и Русия вече използва и авиационни бомби. Тази сутрин той коментира, че Украйна има нужда от средства за защита, които да бъдат предоставени без дълги дискусии и "обръщане на погледите". Ако на Русия е позволено да го прави, дронове и ракети ще удрят не само в Украйна, допълни още украинският президент.

Новите дронове на Украйна заобикалят ПВО и изненадват с мощта си

Украинската реплика на руските дронове "Ланцет" - наричани "Укроланцет" или RAM X, постигна успех с руските системи за противовъздушна отбрана и разширява зоната си на действие, пише Forbes. Така украинците успяват да унищожат скъпо въоръжение, преди руснаците да са измислили противодействие.

Изданието цитира доклад на самите руски власти от 2020 година, според който системите за ПВО на страната не се справят добре с малки цели. Това обяснява и възможностите, които получават украинците с новия си дрон. Той е с далекобойност до 50 километра, спрямо около 10 километра за масово използваните FPV дронове на бойното поле и може да бъде равностоен на артилерийски снаряд.

Според източинк на Foreign Policy от НАТО към 2/3 от унищожената техника на Русия е поразена от дронове.

През февруари министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров съобщи, че Украйна разработва два дрона, реплики на "Ланцет", които "скоро" ще излязат на бойното поле. Forbes преполага, че RAM X е единият от тях, а другият е точно копие на руската разработка и е кръстен "Перун".

Украйна вероятно има и още нови далекобойни варианти, коментира и Defence Express, базирайки се на снимки от атаката по цели в Борисоглебск преди няколко дни. Военните анализатори отбелязват голямата експлозивна сила на новите дронове, оценявайки разрушенията по многоетажна сграда, в която се е намирал авиационен завод.  

Това вероятно означава по-голяма бойна глава. Заводът е на 300 километра от Украйна в руската Воронежка област.

Американските дронове се провалиха във войната в Украйна

Американските дронове обаче се оказаха непригодни за бойното поле в Украйна, пише The Wall Street Journal. Според тях  компанията Skydio е предоставила стотици от своите най-добри модели, но почти всички от тях са станали жертва на руските средства за радиоелектронна борба.

Това е първата война, в която дроновете имат такова значение. САЩ обаче все още нямат значително присъствие - дроновете, разработвани в страната, са скъпи, чупливи и трудни за ремонти, а понякога не могат да прелетят дистанциите, за които са разработени. Всъщност войната в Украйна показа, че на Запад нямат успешно решение за дроновете, затова и украинците се обърнаха към евтините дронове от Китай, както и китайски части за своята индустрия.

В Украйна се произвеждат широк кръг от дронове - от малки, облепени с експлозив, които военните използват, за да заменят недостигащите артилерийски снаряди, до самолетни типове, които могат да прелетят повече от 1000 километра, както и морски дронове.

Украйна започва и серийно производство на ракети, включително и на нови модели, съобщи във вечерното си обръщение в 777-я ден от началото на пълномащабната войната Зеленски. Той не даде подробности, но отбеляза, че отбранителната индустрия на страната вече дава резултати.

Русия усилва авиационните удари в направлението Бахмут

През последните дни Русия усилва авиационните удари в направлението около Бахмут. Според украинския Център за стратегическа отбрана това може да е знак за срива във въздушната отбрана на Таврийското направление. Руснаците опитват да повторят тактиката, спомогнала да превземат Авдиевка - масов обстрел с авиационни бомби, а след това "прочистване" на позициите с артилерия и бронирана техника.

В своята сводка за 777-я ден от началото на пълномащабната война от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за отблъснати атаки край Билохоривка, Виимка, Роздоливка, Часов Яр, Клищиевка и Андриевка. Руснаците са опитали пробив на позициите около тези населени места на 23 пъти през изминалото денонощие. Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава, че руските части са превзели Иванивске и напредват към магистралата Т0504.

Другото горещо направление за 10 април е Новопавливка, където боевете се водят край Краснохоривка, Хеорхиевка и Новомихайливка. Отблъснати са 16 атаки. Руски военни кореспонденти съобщиха вчера за превземането на Первомайске, но геолокализирани данни показват, че боевете в центъра на населеното място продължават. Руските военни предприеха и следващата стъпка е артилерийски обстрел към Константиновка и Вугледар. Целта на руската армия изглежда е превземането на Луганска област в нейните административни граници.

Тежки боеве се водят и в околностите на Бердичи, Семенивка, Новокалинове и Алесандропил, където има 6 отблъснати руски нападения.

Като цяло директните бойни сблъсъци намаляват съществено спрямо предходното денонощие - 55 спрямо повече от 80. Въздушните обстрели обаче остават интензивни - 98 през изминалото денонощие, а над 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Швейцария определи датата на първия форум за мир в Украйна

Първият форум за мир в Украйна ще се проведе на 15 - 16 юни в Швейцария, събщи външният министър Игнасио Касис, цитиран от Bloomberg. Водени са предварителни разговори с представители на страните от Г-7, ЕС, Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия, Етиопия и Саудитска Арабия. Има изненадващо добро отношение на Пекин към предстоящата среща, допълни още Касис по време на брифинг.

Поканени са повече от 120 държави, но сред тях не е Русия. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди ден в интервю за Bild, че Киев не желае руски представители да блокират работата на форума и изготвянето на пътната карта за мир в Украйна. Руското посолство в Швейцария също коментира, че не са заинтересувани от дискусиите.

Още не е ясно на какво ниво ще бъдат разговорите, допълва още Bloomberg. Срещата ще бъде в планинския курорт Бюргенсток и организацията му ще коства към 10 млн. швейцарски франка.

* Информацията е допълнена с данните на ВВС за ракетния обстрел тази сутрин

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: SnaGi "Само зеленчука и хахото вече 2г. си въртят един и същ репертоар". .. Верно е, плановете ни бяха да са само 3 дена, но уви вашите обещания не се сбъднаха, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 2 седмици
Лигавенето и мотането на фронта е по политически причини. РФ са в състояние да приключат в рамките на 2 месеца. Две армии по 300 хиляди, са напълно готови за действие. Явно изпробването на новите оръжия е по-важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
SnaGi
преди 2 седмици
До: Vayk__То и западната преса споменава за обстановката на фронта, да с половин уста и леко украсени нещата, но динамиката на фронта е ясна. Само зеленчука и хахото вече 2г. си въртят един и същ репертоар. Да си помисли човек това реални хора ли са или б.о.т.о.в.е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 2 седмици
До: Vayk__ знаеме... тув няма нито един путинист, всички сa за неутралитет и четеме САМО западна преса! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 седмици
Досега нито един "Кинжал" не е достигнал целта си. Урките за всеки случай свалят 20 от 10 изстреляни. Газохранилището е напълно невредимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
Vayk__
преди 2 седмици
Zelka не изтръпвай, не съм путинист :)))) няма да си затварям очите обаче, и ще продължа да следя какво става, като формирам позицията си не само от западните източници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 ми така е, едни задобряват, на други скоро многоточията ще са им повече от буквите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... хаха ... два нонсенса в едно изречение си събрал ... задобряваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 22
zelka007
преди 2 седмици
До: Vayk__ ... добре , че са форумите , та ви четем информираните и ние да наваксваме на новини ... че така си живеем и новините ни заобикалят , и сме силно ограничени , ех ако можеше да слушаме шойгу и конашенко всяка вечер , вероятно светът би бил друг ... ама не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 22
zelka007
преди 2 седмици
До: RoyBatty ... най-мирната държава в галактиката , с най-многото ракети и танкове в света , дето произвежда и фърля най-много снаряди не е поканена , щото тя самата е мирЪт ... един вид мирЪт се равнява по нея , освен това са си самодостатъчни , както във всичко друго ... та първо света ще пробва да достигне некъф процент от техният мир и тогава ще ги кани на разни конференции ... пък и трябва да видят кой точно ще канят , че повечето от техните директно влизат в затвора , ако ги барнат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още