fallback

Еколози поискаха САЩ да спрат субсидиите за втечнения газ

68% от износа на втечнен газ от САЩ са насочени към Европа

21:58 | 08.12.23 г. 5

Екологични организации, водени от "Приятели на Земята", представиха по време на климатичната конференция COP 28, която се провежда в Дубай, писмо до американския президент Джо Байдън с искане да бъдат спрени субсидиите за втечнен газ. Изкопаемите горива задълбочават климатичните промени и трябва да бъдат използвани соларни или вятърни мощности за тяхната замяна, се казва в позицията на еколозите, цитирана от Ройтерс.

Според техните изчисления емисиите, свързани с добива и доставката на втечнен газ от САЩ, са се увеличили с 81% от 2019 година насам.

САЩ активизират производството на втечнен газ след началото на войната в Украйна. По данни на Ройтерс оттогава Джо Байдън е одобрил пет проекта, свързани с втечнен газ. Износът на втечнен газ от САЩ през първата половина на 2023 г. е рекорден и се увеличава с 4% спрямо първото полугодие на 2022 г. Около 68% от американския износ се насочва към Европа, посочва още Ройтерс.

Сега активистите настояват да не бъдат давани повече разрешителни за производството на втечнен газ, както и да бъде спряна финансовата и институционалната подкрепа за сектора.

От Белия дом не отговарят на запитванията на агенцията за коментар. Анализатори посочват, че година преди президентските избори в САЩ Байдън трябва внимателно да анализира възможностите за баланс и колко  точно проекти, свързани с изкопаеми горива, може да си позволи да одобри, без да разочарова своите "зелени" избиратели.

САЩ са сред лидерите по отношение на износа на втечнен газ през последните седмици. "Всеки натиск за поетапно премахване на всички изкопаеми горива на COP28 рискува да се провали, ако водещият износител на втечнен газ в света не покаже никакви признаци за промяна на курса", се казва в позицията на екологичните организации.

Преди дни Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че на конференцията в Дубай се разглежда вариант на обща декларация, предвиждащ отказ от изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 09.12.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още