IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как беше осигурено съгласието за споразумението за отказа от изкопаемите горива

Очакванията бяха за провал на срещата COP28 в Дубай

12:25 | 15.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Климатичната конференция в Дубай предвещаваше да се превърне в грандиозен провал - много страни пристигнаха с нагласите да се работи за отказа от изкопаемите горива в арабската петролна страна, член на ОПЕК, при очевидната съпротива на петролния картел да няма такова решение, пише Ройтерс. Но срещата приключи с декларация, подписана от 196 държави, призоваваща за преход от въглищата, петрола и природния газ.

Източници на агенцията споделят, че това се е случило благодарение на маневриране и силната задкулисна дипломатическа работа на представителите на домакините, Китай и САЩ. Заедно те са намерили точните послания, описвайки края на използването на изкопаемите горива, и са осигурили участието на най-големите петролни производители в декларацията.

Една от отстъпките за тях е насърчаването на технологии за улавяне на въглеродни емисии при използване на въглища, петрол или природен газ.

В декларацията не се използва най-твърдата предвидена опция - отказа от изкопаемите горива и евентуална дата, а само "справедлива трансформация", срещу което лобираха малките островни държави. В крайна сметка обаче и те се подписаха под декларацията.

Екологични организации още в самото начало критикуваха основния представител на домакините в разговорите - султан Ахмед ал-Джабер, директор на петролната компания ADNOC, определяйки го като ненадежден. Но той ги опроверга, воден от желанието конференцията да бъде успешна, и в крайна сметка определи резултатите като "исторически".

На 6 декември ОПЕК призова страните, които членуват в организацията, да не подкрепят декларацията. Те контролират 80% от петролните запаси и без тяхно участие усилията са обречени на неуспех, коментираха анализаторите. Американският представител по въпросите на климата, бившият държавен секретар Джон Кери, призна, че в тези моменти е имало песимизъм, че всичко ще се провали.

Тогава обаче домакинът публикува ясен план с точки, които страните могат да приемат или не във връзка с промените в климата, както и допълнителните мерки за намаляване на емисиите, включващи улавянето им, намаляването на субсидиите за изкопаеми горива и т.н.

И в предложението няма и дума за "отказ", а само за действия, които в крайна сметка ще доведат до спирането на използването на изкопаемите горива.

След почти денонощие на преговори, целта е постигната и COP28, на която не се възлагаха големи надежди, постигна своето. Остава сега подписалите декларацията да покажат, че нещата няма да останат само на хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Бе ква цел е постигната бе, ба,хти празните приказки.100 хиляди души плюскаха и купонясваха там сума време и накрая подписаха няква декларация ..Таман сега чета съседното заглавие, че въглищата поставили рекорд през 2023.На следващото подобно сборище догодина в Баку изобщо няма да се учудя ако пак има подобни заглавия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 18
khao
преди 4 месеца
До: cyclop ... и аз с и мисля че трябваше да минат през лудницата за съвет и одобрение от теб... ама не слушат! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
силната задкулисна $дипломатическа работа$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още