IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Трябва да се адаптираме към климатичните промени, а не да се борим с тях

В Стара Загора не е извършена достатъчна информационна кампания относно решенията за въглищните мощности, каза Тодор Тодоров

17:38 | 13.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато средствата за борба с климатичните промени се насочат към домакинствата, те ще разберат смисъла на мерките за адаптация, каза Тодор Тодоров, експерт в екип „Енергия и климат“ на екологичното сдружение „За земята“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние не може да се борим с климатичните промени, ние можем да намалим своя дял, човешкото участие в емисиите, в замърсяването, изсичането на горите. Това трябва да е стремежът – адаптация към климатичните промени и смекчаване. Което означава, че когато има по-големи валежи и има човешки жертви, не е виновен климатът, а този, който е позволил застрояването на деретата, например в Аспарухово, и изсичането на гората“, каза Тодоров.

Според него средствата, които се дават за борба с климатичните промени, могат да се използват за подпомагане на зеления преход на домакинствата.

Той отбеляза, че България е единствената страна в ЕС, която няма приети от ЕК териториални планове за справедлив преход. Средствата, които ще бъдат получени по тези планове, биха били от голяма полза за въглищните райони и на цялата страна, като Тодоров.

По думите му в изпратените досега планове от правителството средствата се насочват не към домакинствата, а към изграждане на мега енергийни проекти, които у нас често са свързани с корупционни схеми. Също така голяма част от средствата са насочени и към големи предприятия, като според Тодоров те не се нуждаят от парите, а те трябва да бъдат предоставяни на малките и средни предприятия.

Експертът смята, че властимащите трябва да обяснят реалната ситуация с въглищните региони, а не да се оставят да затворят по икономическа принуда. След като периодът на свръхпечалбите, породен от инвазията на Русия в Украйна, свърши, сега тази индустрия е дотирана, тъй като вече работи на загуба.

Той посочи, че в Стара Загора не е извършена достатъчна информационна кампания относно решенията за въглищните мощности. Тодоров обясни, че в тези региони хората могат да бъдат преквалифицирани в нови индустриални зони и ВЕИ съоръжения. Според неговите прогнози работната ръка след енергийния преход там няма да стигне и обори твърдението, че ще има много безработни.

Тодоров отчете още, че трябва да се прекрати провеждането на климатични срещи във формата на COP, тъй като се вземат необвързващи решения, който не се изпълняват от държавите. Според него този тип срещи трябва да се случват на регионално ниво.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007turbo
преди 4 месеца
До: khao ... ам и циклопчето е фанал цаката на самовъзнаграждението с плюсчета и да те зарежда с отрицателна енергия ... :))) ... размножават знанието тез (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 4 месеца
До: cyclop как да го е чел, като сам си го писал и не го даваш на никой, хахахахахаха!А тоя е експерт колкото цико малоууумника... :D:D:D Примерно да се адаптираме към гладуване... щото като заминат повечето обработваема замя, цико и коммпания ще ми ядът.... юя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
cyclop
преди 4 месеца
Тоя симпатяга явно не е чел сценария. Идеята е да се унищожат домакинствата, да се съсипе средната класа, да се върне индустрията в каменната ера, да се мизерства, гладува, студува и съществува в лишения и мизерия в микро-обитания с ограничена способност за движение извън 15 минутните гета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още