IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Обещанията на COP28 за фосилните горива няма да ограничат затоплянето до 1,5°C

Плановете на председателя на срещата на върха Султан ал-Джабер за намаляване на пропастта в климатичните цели не са достатъчно добри, предупреди ръководителят на агенцията

18:41 | 10.12.23 г. 11
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Обещанията за намаляване на въглеродните емисии, дадени от 130 страни и 50 компании, използващи фосилни горива, в началото на климатичната среща на върха на ООН няма да позволят на света да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, сочи анализ на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от Financial Times.

Заедно тези страни съставляват над половината от брутния вътрешен продукт в света, съобщи агенцията.

МАЕ счита, че пълното прилагане на пакет от мерки, който е част от нов световен декарбонизационен алианс само ще намали пропастта при свързаните с енергията емисии между настоящата траектория и сценарий за 1,5 градуса по Целзий с около една трета до 2030 г.

„Това е добре, но не е достатъчно добре“, коментира главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според него е „наложително“ страните да се договорят за „подреден и справедлив спад на фосилните горива в унисон с международните ни климатични цели“ на COP28, форумът трябва да приключи след три дни.

Почти 130 страни, включително САЩ, ЕС и Канада се договориха миналата седмица да утроят капацитета за възобновяема енергия и да удвоят енергийната си ефективност, а 50 петролни и газови компании се включиха в обещание за намаляване на метановите емисии в рамките на Глобалната харта на декарбонизация на председателя на COP28 Султан ал-Джабер.

Подписалите хартата страни се съгласиха да утроят капацитета за възобновяема енергия в света до най-малко 11 хил. гигавата до 2030 г. и да удвоят средните годишни подобрения на енергийната ефективност до 4% до 2030 г.

В същото време 50 компании, използващи фосилни горива, които представляват около една трета от производството на петрол и газ, обещаха да спрат практиката да горят излишния газ и да елиминират почти всички изтичания на метан до 2030 г.

Компаниите включват Saudi Aramco, TotalEnergies, BP, Shell и ExxonMobil. Главният изпълнителен директор на ExxonMobil Дарън Уудс присъства на COP28 за първи път, за да отбележи въвличането на компанията в разговорите в ООН.

Бирол, който беше в Дубай за климатичната среща на върха, заяви, че петролните и газови компании трябва да повишат разходите си за технологии, свързани с възобновяемата и чиста енергия.

Има „голяма пропаст“ между дела на инвестициите им в чисти технологии и „колко много говорят за… климатичните промени в речите си“, изтъкна той.

Критичната оценка на МАЕ следва упрека на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към постигнатото миналата седмица споразумение с подредничеството на Джабер, който е също главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. Гутериш заяи, че плановете „явно не отговарят на изискванията“.

Тази година МАЕ съобщи, че търсенето на фосилни горива трябва да намалее с една четвърт до края на това десетилетие, за да може светът успешно да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, идеалната цел, заложена в Парижкото споразумение от 2015 г. Ръстът на глобалната температура вече е поне 1,1 градуса по Целзий.

МАЕ стъписа петролната и газовата индустрия през 2021 г., когато заяви, че няма място за нови проекти за проучвания, ако трябва да се спази глобалният праг за затоплянето. Тя също така прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне връх преди 2030 г.

През миналата година организацията беше подложена на критики от петролния и газов картел ОПЕК, доминиран от водещия производител Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 15
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... а за Украйна , на Кринки са ви разпрали (цензура) ... :))) ... а горе на Соледар , дет музикантите го мъчиха половин година , ген.Сирски ви е сгънал , скромно но от сърце , още не е отразено по картите , ама бди ... леопардите ги съсредоточават на Авдиевка , ще ви организират меле ... и без това там танкове и БТРи не останаха , само новобранци . черни чували да си приготвите повечко , и хладилни ТИРове за мъpшaта ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... удри минуси до припадък ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 20
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... (refresh) + (left click) променят ли нещо съществено от битието ти ?! няма да строим АР-1000 , няма да купуваме страйкърите , не поръчахме още Ф16ки , не се инсталират по 1ГВт фотоволтаици , няма да бишнем паметника ли ?! и все по-малко дръгльовци гласуват за вас нефел ... :))) ... жалко , можеше като в Румъния да изпонатъркаляме първите фамилии и приклосниците им , и сега да сме пред тех , но ... добре че сте меки китки масово , безполезни *** ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: И зелените ти къчове ще отидат при двугодишните, ежедневни кьорфишеци за войната в украйна - в нищото. 100% измишльотини. Имате 116 ГВт потенциал само за денонощно зассирране на нета с фейкляци и генериране на ухания на починала риба. Мека *** пошмърква за мека китка. Аеросемкаджия - електродърводелец 7-ми разряд. Търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
И аз обещавам да намаля метановите си емисии, като за целта обещавам да намаля консумацията на фасул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 35
zelka007
преди 4 месеца
До: aldy ... говори с меката китка да ти чупне парченце от шпагина на нефела от паметника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 33
zelka007
преди 4 месеца
а пък ние добавяме по 1ГВт фотоволтаици на година , от 2021 няма субсидии всичко е на пазарен принцип ... :))) ... и сме нетен износител на слънчев ток вече за региона ... а в Черно море в нашата изключителна икономическа зона вятърният потенциал е за 116ГВт с коефициент на капацитет от 40 до 48% , приблизителна цена на производство 60-80 евра за МВтч ... и в Европейската банка за развитие ни чакат едни безлихвени пари за тази цел ... АЕЦа ни продава в момента на 190-200лв за МВтч ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
aldy
преди 4 месеца
То се очакваше да кажат, че мерките са недостатъчно интензивни. Ама като си спомним какво стана с "озоновата дупка", ще излезе, че мерките нямат НИЩО ОБЩО с "глобалното затопляне", защото причината е в цикличвостта на земния климат. Но за новите Остап Бендеровци сега е моментът да свалят по 3 кожи от овченаселението, щом акълът му е толкова. Щото циклите показват, че след някоя и друга година се очаква сериозно застудяване. И тогава? Но ние знаем - "битият си е бит, еваният еван".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още