IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата в света стомана без фосилни горива е произведена в Швеция за Volvo

Компанията зад проекта очаква по-мащабото производство да започне още през 2026 г.

20:43 | 19.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

Шведската компания SSAB съобщава, че е произвела „първата в света стомана без фосилни горива“ и е започнала да я доставя на първия си клиент, Volvo Group, предава CNBC.

Това е поредното развитие за проекта Hybrit, който беше създаден през 2016 г. и е притежаван от SSAB, енергийната компания Vattenfall и минната компания LKAB. Vattenfall и LKAB са собственост на шведската държава. Идеята, която е в основата на Hybrit, е използването на „100% водород без фосилни горива“ вместо въглища и кокс в производството на стомана.

В съобщение от сряда SSAB определи пробната доставка като „важна крачка по пътя към напълно освободена от фосилни горива стойностна верига за производството на желязо и стомана“.

В бъдеще целта е да се разработи технология, така че новата стомана да бъде демонстрирана в индустриален мащаб. Надеждите са това да се случи още през 2026 г.

„Първата стомана без фосилни горива е пробив не само за SSAB, това е доказателство, че е възможно да се направи преходът и значително да се намали глобалният въглероден отпечатък от стоманената индустрия“, коментира Мартин Линдквист, президент и главен изпълнителен директор на SSAB.

Стоманопроизводството е един от многобройните индустриални процеси, които са узрели за подобрения от гледна точка на въглеродни емисии и други показатели, свързани с устойчивостта. Предизвикателството обаче е голямо.

По данни на Международната агенция за енергия (МАЕ) производството на желязо и стомана е отговорно за 2,6 гигатона директни въглеродни емисии всяка година. През 2019 г. цифрата беше по-висока, отколкото директните емисии от производството на цимент и химикали.

МАЕ допълва, че стоманената индустрия е „най-големият индустриален потребител на въглища, който осигурява около 75% от търсенето на енергия“.

Hybrit не е единственият проект, целящ да смекчи последиците от производството на стомана. Друг проект, H2 Green Steel, планира изграждането на инсталация за производство на стомана в северната част на Швеция, която ще бъде захранвана от „зелен“ водороден завод.

През февруари шведската компания, подкрепена от инвеститори като основателя на Spotify Даниел Ек, съобщи, че производството ще започне през 2024 г. и ще се намира в област Норботен. До 2030 г. целта е бизнесът да има капацитета да произвежда 5 млн. тона стомана на година.

Наред със стоманопроизводството, производството на алуминий е друг сектор, където възобновяемите енергийни източници може да изиграят определена роля.

По-рано тази година германската автомобилна компания BMW съобщи, че е започнала да добива и употребява алуминий, произведен с използването на слънчева енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още