IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на ЕС за чист водород имат своите мръсни подробности

Използването на водород има потенциала да ускори климатичните промени, предупреждават учени

19:17 | 16.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg 

Надеждите на Европейския съюз (ЕС), че енергийният преход може да бъде подпомогнат от водорода може потенциално да ускорят климатичните промени, предупреждават учени в доклад, цитиран от европейското издание Politico.

Разработката на учени от Университета Корнел и Станфордския университет отбелязва например, че т.нар. "син водород", тоест произведен от природен газ с улавяне на емисиите, може да бъде по-опасен и замърсяващ за атмосферата, отколкото директната употреба на природния газ.

Politico коментира, че това може да се окаже проблем за ЕС, чиято Въглеродна стратегия залага на синия водород през следващите години, за да намали използването на природен газ в сектори, които трудно се електрифицират - тежкотоварен транспорт, както и тежката индустрия - производство на стомана или цимент.

Синият водород е по-евтин от "зеления" - произведения без никакви емисии въглероден диоксид чрез електролиза на водата и използване на електроенергия от възобновяеми източници. Той е сочен като временна алтернатива, докато производството на зелен водород стане в достатъчни количества.

В момента в ЕС масово се произвежда "сив" водород за нуждите на индустрията. Неговото производство е евтино, но има много висок въглероден отпечатък. Технологията предвижда разграждането на природния газ на водород и въглероден диоксид, като въглеродния диоксид се оставя да изтече в атмосферата.  Синият водород е малко по-чист, но пък процесът при производството може да изисква големи количества енергия. Понякога дори се изисква повече енергия за улавяне на емисиите въглероден диоксид, отколкото може да отдаде водородът, произведен по тази технология, посочва се още в доклада.

Допълнително като негатив на синия водород е и опасността от изтичане на метан, който е по-вреден за околната среда от въглеродния диоксид.

Тези констатации се публикуват броени дни след предупреждението на ООН за климата и настояването за незабавното намаляване на емисиите метан, а реално с производството на син водород се прави точно обратното, коментират още учените. Според тях, дори и да пести емисии въглероден диоксид, опасността от изтичане на метан изтрива всички ползи и реално синият водород е по-опасен за околната среда от използването на въглища.

Нещо повече - дори и използването на възобновяеми енергийни източници за разделянето на газа за производството на син водород, както и улавянето на 90% от въглеродните емисии, няма да направят този продукт по-чист от директното използване на природния газ.

Учените обаче признават още нещо - тези данни са от единствените две големи производствени мощности за син водород - в американския щат Тексас и в завод на Shell в Албърта (Канада).Те настояват за повече дебати относно производството на водород от изкопаеми горива и оценка дали то наистина помага за климатичните цели.

Според анализи на Европейската комисия (ЕК) инвестициите в зелен водород могат да се движат между 180 млрд. и 470 млрд. евро до 2050 година. За син водород може да се наложи да се отделят между 3 млрд. и 18 млрд. евро.

Говорител на комисията вече гарантира, че за чист водород от изкопаеми горива ще се счита единствено производството, което дългосрочно води до намаляване на емисиите спрямо съществуващите в момента методи за производство на водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Електродните плочи в един Електролизер издържат максимум 2 години при нон-стоп експлоатация, след което се сменят . А струват 90% от цената на целия Електролизер . Плюс цял куп електронни устройства като пресостати, манометри, термометри, нивомери, арестори, и консумативи като филтри, уплътнения, клапи, и т.н., плюс електролитът който се смена на 3-4 месеца . За момента не съществува в Майката Природа материал, който да идържи повече . Правили сме опити с иридиеви и платинови защитни покрития, йоннообменни керамики, и какви ли не други - това е положението . Тоест , купувате си нов Електролизер на всеки 2 години, който автоматично се превръща в златен консуматив . Това е причината да не виждаме ( и скоро да не видим ) масово електролизно производство на Водород , освен тук-там някоя и друга екзотика . Синият Водород - да , технологията Стийм-Реформинг на Природен Газ е възможно най-простата, евтина и масово ( 90% ) прилагана за момента в света . Не изисква Електролизер , но изисква много енергия (водна пара). Тази технология , освен при фосилния Природен Газ, може да се приложи и при БиоМетан , добиван от гигантски количества дневно свръхбързо-растяща ( 1м на ден) Бамбукова Биомаса , на извънредно ниска себестойност , която Биомаса консумира чудовищни количества СО2 -- което е вече един 100% Карбон-Неутрален метод . Почти нулевата себестойност на добитата Бамбукова Биомаса предлага ниска цена и на енергоемкия реформинг , оттам и на целия процес , което го прави възможно най-икономически рентабилният в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Сив водород, син водород, зелен водород - да му се подпали соплото на човек от възможности за развиване на втора космическа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
а бе я си е.и маммата тролска , и без теб знаем какво значи това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
няма да има пАток , няма да има и син водород , рассините не могат да го добиват , тъй че проблемът ще се саморазреши ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още