IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски банки се връщат към финансиране на петрол, газ и въглища

Залогът е рисков и може да има сериозни последици, предупреждават анализатори

16:29 | 15.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група регионални банки в САЩ подновиха финансирането на проекти, свързани с петрол, газ и въглища, и превземат пазара, от който се отказаха големите имена от европейския банков сектор, съобщава Bloomberg. Банки като Citizens Financial Group, BOK Financial Corp. и Truist Securities от 2021 година увеличават портфолиото си с проекти, свързани с изкопаеми горива.

Основно това са банки, базирани в щати, в които или са приети, или се преразглеждат закони, отхвърлящи правилата за екологична и социална отговорност (ESG) на бизнеса, като например Оклахома. Те се насочват към проекти, на които им е отказвано финансиране заради строгите климатични правила отвъд Океана.

От 2022 година досега отпусканите заеми за такива проекти се увеличава със 70%, сочат изчисленията на Bloomberg. Според анализатори в тези банки залагат, че изкопаемите горива ще продължат да увеличават дела си в следващите години. Техните прогнози обаче могат да се окажат несигурни и последиците да не са особено добри.

На обратния полюс са от другата страна на Океана. Най-голямата банка в ЕС BNP Paribas, както и най-големият кредитор в Нидерландия - ING, все повече ограничават финансирането за клиенти, свързани с изкопаеми горива от 2022 година насам. Много от европейските компании, включително и банки, са съдени от природозащитни организации за изпълнение на ангажиментите, свързани с измененията в климата.

По данни на Bloomberg американските банкови гиганти си остават най-големите кредитори на проектите, свързани с въглища, петрол или природен газ. Абсолютен лиде е Wells Fargo, както и Bank of America и JP Morgan Chase.

И не само банки, но и големи търговци на суровини също отпускат финансиране на проекти, свързани с петрол или газ, особено на фона на затегнатото кредитиране в Европа, отбелязва още агенцията. Това е особено видимо в Африка, разказват от правната кантора White & Case.

В някои случаи компаниите набират капитал и от частни кредитори, сочат данни на компанията Preqin, която е специализирана в проследяване на алтернативни канали за финансиране. Според тях в периода 2022 - 2023 година петролният и газовият сектор са набрали 9 млрд. долара частни капитали, спрямо 450 млн. долара в предходните две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 седмица
До: zelka007В Европа се толерират само отрицателните цени ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... или пък в Европа никой не толерира свръх печалби на който и да било : банки , индустриални конгломерати , търговски , имотни , фармация и пр ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... е как така се получава , още не са започнати тези стотици мега проекти за газ , маз и тунджа , пък те вече с огромни печалби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 2 седмици
Ми вероятно това обяснява една голяма част от разликата в печалбите и пазарните оценки в полза на американските банки, сравнени с европейските им колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още