IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG се превръща в новия начин на правене на бизнес

Инвестициите в устойчивост нарастват и всеки инвеститор, заемайки проактивна позиция, оказва влияние за трансформацията на бизнеса, според експерти

09:35 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

InvestorBG · ESG podcast. Епизод1: ESG се превръща в новия начин на правене на бизнес

ESG инвестициите се увеличават и тази тенденция се превръща в основа на новия начин на живот и правене на бизнес. Това коментираха Сава Савянов, мениджър инвестиционни продукти и продажби, „УниКредит Булбанк“, и Спасимир Маджаров, директор за България, Amundi Funds, в ESG подкаста на Investor.bg, който се излъчва с подкрепата на „УниКредит Булбанк".  

Спасимир Маджаров представи данни, според които индустрията за управление на активи към края на 2021 г. възлиза на около 127 трлн. долара. До 2026 г. се очаква обемът ѝ да достигне 150 трлн. долара.

През 2021 г. активите, които отговарят на ESG регулациите, само в САЩ са за 4,5 трлн. долара и до 2026 г. се очаква да се удвоят.

По думите му основен двигател на зеления преход е Европа, където голяма част от фондовете са ESG. През 2021 г. стойността на ESG активите в Европа се оценява нa 12,8 трлн. долара, а към 2026 г. се очаква да достигне 20 трлн. долара, допълни Спасимир Маджаров.

Сава Савянов даде пример с пазара на облигации – пазар за около 155 трлн. долара и основен канал за финансиране на бизнеса. По думите му в периодa 2012-2020 г. се наблюдава 25 пъти увеличение на облигациите, свързани с ESG проекти и теми. Това е огромен ръст, който продължава и след 2020 г., коментира той.

Интересът към финансиране на подобни инициативи се увеличава драстично и това ще бъде трендът занапред, допълни Савянов.

Финансите играят основна роля в предизвикателството устойчивост – те насочват ресурс към устойчиви дейности, подчерта Сава Савянов.

Той допълни, че Програмата на ООН е определила 17 цели за устойчиво развитие. През 2015 г. е подписано и Парижкото споразумение за климата, което представлява колективен ангажимент за климатична неутралност.

Програмите за зеления преход и постигането на посочените по-горе цели изискват мегафинанси – според Европейската комисия (ЕК) трябва да бъдат инвестирани 18 млрд. евро годишно в следващите десетилетия. Целият ресурс е невъзможно да се подсигури от публичния сектор и частният сектор, всеки един участник по веригата, трябва да се включи, да работят координирано, за да мобилизират и оптимизират ресурси, заключи Сава Савянов.

Една от най-важните роли на банките е да помогнат на клиентите за прехода към по-устойчив бизнес, каза още той.

Спасимир Маджаров допълни, че всеки инвеститор, като заема проактивна позиция, оказва влияние за трансформацията на бизнеса.

Става ли ESG инвестирането популярно и сред индивидуалните инвеститори и какво е важно да постигнат регулациите в сферата – чуйте целия разговор в подкаста! Други епизоди от подкаста можете да чуете ТУК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG подкаст виж още

Коментари

Финанси виж още