IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ESG регулациите наближава 12 часа без една минута

Какви са възможностите за зелен преход на компаниите, съобразени с регулациите, коментираха експерти на Investor Finance Forum

18:18 | 08.11.23 г. 2
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Новата регулаторна рамка на ЕС от началото на 2024 г. ще изисква нови политики от компаниите, които ще стоят в основата на устойчивото инвестиране и устойчивото развитие, свързано с ESG – екологична устойчивост, корпоративно отговорно управление и социално отговорни политики. Дружествата трябва да се подготвят за съхранението на данни, а таксономията ще има косвен ефект от промененото потребителско поведение. Този коментар направи по време на Investor Finance Forum Деян Николов, старши мениджър "Стратегия и сделки" в EY Bulgaria.

Промяната започва отвън

„Ще наблюдаваме промяна в следващите една-две години, но някои фирми няма да могат да кандидатстват, ако не отговарят на критериите за устойчивост“, предупреди той, що се отнася до изискванията на таксономията на ЕС, предназначена за насочване на частните инвестиции към дейностите, които са нужни за постигане на климатична неутралност.

Той потвърди, че повечето рейтингови компании все повече обръщат внимание на изискванията на ESG, които са свързани с развитието на технологиите, които да заменят енергийното потребление. Той се надява с промяната да се открият нови пазарни ниши.

Николов предупреди, че има дружества, които не са готови с промените за ESG. Той смята, че това не е редно, особено ако заявяват, че това не е приоритет три месеца преди влизането в регулациите.

„Трябва да прегледат бизнес плановете и инвестиционните програми, за да видят какви са ресурсите, с които разполагат, да преразгледат бизнес стратегиите си, свързани с декарбонизацията“, съветва той и потвърди, че добра идея е да се потърси специализирана помощ.

С фокус в партньорството

Според доц. Марина Стефанова, заместник декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която беше модератор на ESG панела, промяната се очаква да е отвън навътре. 

Стефанова е на мнение, че диалогът за прилагането на ESG практиките е с продължение и не съществува хипотеза, че това „ще ни подмине“, след като „часът е 12 без една, дори не е 12 без пет“.

Весела Гладникова, директор „Управление на устойчиви политики и ESG“ във Fibank, смята, че клиентите извършват трансформацията с постоянни, невинаги големи стъпки. „Обръщаме внимание на подготвеността на кадрите на банката, за да дадат правилни и ефективни решения на клиентите“, посочи тя.

Тя потвърди, че в банката се съобразяват с глобалната концепция с фокус в партньорството. Прилагат се възможностите за зелен преход, съобразени с регулациите, но с полза за обществото. Според Гладникова това може да се случи само в партньорство, за да могат компаниите да прилагат устойчиви политики.

Тя потвърди, че независимо от турбуленциите на пазарите много от клиентите са готови за промените – използвали са финансиране от европейски фондове, от банка, или собствен ресурс, но някои от тях са уязвими от цената на енергията, ако не са предприели необходимите стъпки.

„Сега цената на енергията е на ниво, достъпно за потребителите и бизнеса, но визията е да става по-висока и енергийно уязвимите производства трябва да изградят устойчивост, за да се фокусират върху други задачи“, отбеляза Гладникова.

Споделени стойности с възможности за растеж

Ксавие Марсенак, съосновател и главен изпълнителен директор на Nasekomo, сподели, че стремежът към въглеродна неутралност е помогнал в „търсене на ДНК решения при разработване на технологии за мащабиране на бизнеса“ на компанията му.

За пример той даде бизнеса на Nasekomo, на който екип от университетски преподаватели е помогнал да спести енергия при производството на продукция, но се работи върху анализ къде може да се насочи още по-ефективно „зелената енергия“.

Той посочи предимствата, когато стъпваш на нови пазари, да имаш и нагласата, и съзнанието, че притежаваш устойчивост, че влизаш в новата индустрия с „революционни продукти“.

Генерални партньори на Investor Finance Forum са АРТЕКС и Fibank.

Основни партньори са MFG, Amundi, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Българска Фондова Борса (БФБ), Българска банка за развитие, Shelly Group, Сирма Бизнес Кансълтинг, Капман Асет Мениджмънт АД, Concord Asset Management и Select Asset Management.

Събитието се организира с подкрепата на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" АД, EY Bulgaria, ЗЛАТЕН ЛЕВ КАПИТАЛ ЕАД, Компас Инвест АД, ЦКБ Асетс Мениджмънт ЕАД, MK Brokers, Devin Изворна, Винарна Ловико Сухиндол, J Point + и LATE CAFÉ & ROASTERY.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO), Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска финтех асоциация, Френско-българската търговска и индустриална камара, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Betahaus Sofia.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, BGLOBAL и Банкеръ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още