IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсква ли се развитието на бизнеса в Европа с 12-те ESG критерия за зелен преход

Ще се изпълни ли идеята на Урсула фон дер Лайн до 300 дни Европа да се позиционира като глобален лидер в повечето от важните производства, коментира Милена Ангелова от АИКБ

19:00 | 15.09.23 г. 4

Компаниите могат да се притесняват за много неща относно 12-те ESG критерия (стандарти за екологично, социално и корпоративно управление) за зеления преход. Европейската комисия ги прие на 31 юли и те се различават от международните. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и председател на Европейския икономически и социален съвет.

„От речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн става ясно, че в срок от 300 дни с конкретни мерки развиването на бизнес в Европа трябва да става по-привлекателно и по-лесно. Идеята е Европа да се позиционира като глобален лидер в повечето от важните производства и да преориентира веригите на доставки към критични материали и суровини, така че да получава такива доставки от страни, с които има повече сходства в позициите“, коментира тя.

Според нея, с така наречения критерий на материалност, всяко подотчетно лице, „а това са в момента големите компании с над 750 заети, може да обясни каква част от неговата дейност ще бъде отчитана спрямо тези 12 критерия, като ползва критерия ненанасяне на съществена вреда“. Така се прави оценка с коя част от дейността си дадена компания „заплашва да нанесе съществена вреда на устойчивостта и коя част не“, за да се ограничи работата ѝ в съответствие с новите стандарти.

Ангелова обясни, че тези стандарти не са само свързани с потреблението на електроносители и ресурси, но и с веригите на доставка – доколко те са социално отговорни, доколко хората, които са заети в тези вериги са социално осигурени и са ангажирани в колективно трудово договаряне.

Главният секретар на АИКБ посочи, че компаниите, които ще бъдат засегнати от това отчитане в България са 500, но в европейски мащаб са над 60 хиляди, като от тях 10 300 са разположени в САЩ като европейски филиали.

Поставят ли под риск 12-те ESG критерия бизнес средата в Европа? Кои са предимствата и недостатъците на новите стандарти? Какви са механизмите за предотвратяване на greenwashing? Защо е толкова голяма ролята на малките и средните предприятия освен в заетостта и в грижата за малките общности?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 7 месеца
Комунисти, сър. Едно време Западът спаси Европа от комунизма. Сега комунизмът спасява Европа от Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 месеца
Урсула и ЕК може много да искат да въведат ESG, но пазарът не иска.Ще има сътресения в цените на акциите.Не стига дълговата криза, покачването на лихвите, войната в Украйна, а сега и това.Нагледен пример, че в ЕК са ***.Дори немският мин. фин. в прав текст заяви преди дни че плановете на ЕК са опасни, безразсъдни и неосоществими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 месеца
Хахаха в САЩ спряха сертифицирането по ESG, защото инвеститорите започнаха да разпродават акции на сертифицирани компании.Това е така, защото ESG не е толкова обвързано с екология и бизнес, а с наемането на черни,ЛГБТИ+ и всякаква *** на ръководни позиции с квотен принцип, и плащане на неизработени соц. придобивки.Компаниите се самозадължават да плащат трансполови операции на ***.Та в САЩ един борсов играч заяви, че ESG прилича повече на религия, отколкото на обективни показатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
На мен повече ми прилича на Дедо с неговите 800 дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още