IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неудобните истини за зеления преход

Премахването на въглерода и принудителния труд от веригите за доставка на „чиста“ енергия е скъпо, но необходимо усилие

08:41 | 08.08.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато западните политици говорят за причините за отделяне на веригите за доставки от Китай в области като полупроводници и технологии за чиста енергия, те често цитират две неудобни истини, пише глобалната бизнес колумнистка на Financial Times Рана Форухар.

Първо, евтините китайски компоненти, като полисилиция, който е необходим за соларни панели и критични минерали за батерии, често се произвеждат или добиват чрез принудителен труд в провинция Синдзян. Второ, голяма част от това, което се рекламира като „чиста“ енергийна технология, идваща от Китай, се произвежда във фабрики, които използват електричество, произвеждано чрез въглища. Ако калкулирате истинската въглеродна и трудова цена на това производство, то вече не изглежда толкова „чисто“.

Американският закон за намаляване на инфлацията (IRA) има за цел да започне да отчита реалните разходи за труд и емисии, с “моркови и тояги”, предназначени да премахнат принудителния труд и мръсната енергия от веригите за доставки. На теория това също изважда Китай от прехода към чиста енергия в САЩ, поне ако не промени позицията си относно въглищата и Синдзян.

Но така ли е наистина? Тъй като субсидиите от IRA започват да се разгръщат, става ясно, че е трудно, ако не и невъзможно в момента, да се отделим напълно от Китай в области като слънчевата енергия. Всъщност, скорошните разговори, които проведох както с политици, така и с бизнес лидери, пише авторката, ме убедиха, че ни предстоят някои много трудни глобални дискусии относно компромисите, които ще трябва да бъдат направени, ако искаме наистина зелен енергиен преход, който създава качествени работни места в САЩ и в чужбина.

Помислете, например, за последната година на съобщения за нови соларни и екологични фабрики за батерии в САЩ. Новите правила означават, че слънчевите модули, за които се смята, че са произведени с принудителен труд в онези замърсяващи китайски фабрики, могат да бъдат задържани на американската граница. На пръв поглед това изглежда като огромна победа за администрацията на Байдън. И в известен смисъл е така: Америка най-накрая започва да приема политики за насърчаване на устойчив, приобщаващ растеж.

Но когато погледнете по-навътре, разбирате, че спецификациите на IRA за неща като модули или клетки за слънчеви батерии не отчитат факта, че почти целият необработен полисилиций, който се търгува като суровина на световния пазар и следователно не е идентифициран като произход, се произвежда в Китай, голяма част от него в Синдзян. Това означава, че едва ли има слънчев панел в САЩ или почти навсякъде другаде, който да е „чист“, камо ли произведен при напълно справедливи трудови практики, като се има предвид господството на Китай на пазара.

„Трябва да зададете въпроса какви технологии за чиста енергия можем да направим в мащаб, за да постигнем на запад прехода към зелена енергия, който в момента не зависи от Китай?“, коментира Дейвид Скейсбрук, управляващ партньор в Quinbrook Infrastructure Partners, австралийска фирма, която изгражда и инвестира във възобновяема енергия, включително проекти, свързани с IRA. Неговият отговор? "Не много."

Скейсбрук, подобно на много ръководители в сектора, се задълбава в детайлите на веригите за доставки. Той прави това с очакването, че продължаващото американско-китайско търговско напрежение ще направи все по-рисковано за неговата фирма да използва компоненти с китайски произход – от полисилиций до китайска интелектуална собственост или труд – тъй като американските политици и от двете страни на спектъра настояват за допълнително икономическо отделяне. Като последен знак за този натиск, водещите представители на републиканците и демократите в комисията за Китай към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обвиниха BlackRock, че печели от инвестиции, които са в полза на китайската армия. (BlackRock каза, че спазва всички приложими закони на САЩ.)

Като част от усилията на австралийското правителство, Quinbrook разглежда какво би било необходимо, например, за добиване и производство на зелен полисилиций в Куинсланд, без да се използва китайски принос или опит. Това е възможно, като се има предвид, че Австралия има изобилие от суровини като кварц и може да използва интелектуална собственост и таланти от места като Южна Корея, Германия, Япония или САЩ, за да построи фабриките и оборудването, необходими за това.

Проблемът е, че това би било поне два пъти по-скъпо. Нещо повече, ако фирма в Австралия или дори в САЩ (които също разполагат със суровини за производство на полисилиций) иска да направи това, изграждането на ново съоръжение ще отнеме приблизително шест години. Това би означавало само две или три години производствени субсидии съгласно IRA, които трябва да изтекат през 2032 г. Това е много време в контекста на американската политика, но изобщо не е много дълго в контекста на това, което е необходимо за наистина чист и приобщаващ енергиен преход.

Ясно е, че докато отделянето от Китай се разгръща, стават належащи трудните въпроси за това кой плаща за стабилност, устойчивост, справедливи трудови практики и всички неща, за които западните страни твърдят, че ги е грижа. Наистина има само два пътя напред в този момент. Една от възможностите е САЩ, може би в компанията на своите съюзници, да създадат стратегическа организация за доставки, която да поеме истинската цена на зеления преход в дългосрочен план. Тези държави биха използвали своята покупателна способност, за да определят пазарен праг за цялата верига на доставки.

Като алтернатива Китай може да седне на масата и да проведе истински разговор за прекратяване на модерното робство и въглищната енергия. Разбира се, Западът ще трябва да признае и собствените си лоши практики по този въпрос, като например използването на затворнически труд в САЩ. Мисля, че китайските компании биха положили усилия. Съмнявам се, че китайското ръководство би го направило. Неудобни истини, наистина, завършва Форухар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... обаче какво се случи нефелен ... ?! ... ми германците стиснаха зъби , удвоиха вносът до таванът на капацитета на другите газопроводи , завършват вече четвърти терминал за втечнен газ ... и о чудо , днес на енергийната им борса токът струваше 2 евра за мегаватчас ... та таз опорка си я рисуваш на един кадастрон 70 на 100 и там дето слънце не огрява ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... супер-дупер-мега-галактически сигурният газодоставчик , който се кълнеше , че най-сигурното нещо след това , слънцето да изгрява всеки ден , са неговите газодоставки ... та , същият спря 40% от газът на най-голямата икономика в ЕС , защото реши да изпрати камиони , линейки , и ПВО системи на украинците , за да се пазят от мирът на най-мирната държава в света ... та , най-нормалното нещо като ти спрат 40% от газът и зависиш от него за токът , да дръпне токът напред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... хех ... недъгаво политкомисарче ... токът в Германия се балансира с газови турбини , за справка у нас го правят няколко блока на хамериканските централи , освен това там ползват много и така наречените когенерационни турбини ... обяснявам за пълен тeмeрут като теб ... отпадната топлина от топлопроизводството се ползва за генерация на ток , или отпадната топлина от производството на ток се ползва за индустриално или битово отопление ... и сега интересното иде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
До: xapoznai: Еволюцията и техническият прогрес са атрибути на човешкото общество и се случват точно както и когато трябва, ако животът следва своя естествен ход. Замяната на парната машина с ДВГ и газената лампа с ел. крушка се състояха с декрети, постановления, комисии и комитети само в страните, управлявани от комунисти и въпреки безспорните успехи в сроковете за налагането на тези благини, никой не ги иска обратно. Нищо, че сега са пребоядисани в зелено. Точно това доста хора не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
До: xapoznai: Ооо, да! За играчите в отбора на *зелените* талибани гушата расте с невиждани темпове! Познавам лично хора, които от зелен проект за една нощ се събудиха милионери. Въпросът е именно ефективността, но на цялата икономика. За петорно не знам, но двойното оскъпяване на енергията в Германия нокаутира икономиката, нали? А Германия е шампион на Европа по дял на ВЕИ в микса, нали? На икономика, базирана на *ЩЕ!* се радвахме преди 35 г. Вие може да опитате и с *дано!* - може пък да дръпне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
xapoznai
преди 6 месеца
До: Tikva007Ако не беше така отдавна нямаше да има ТЕЦ и АЕЦ... Въпроса е, че ефективността на възобновяемите източници ще расте и излишъците ще могат да се акумулират във водород. Дори петорно оскъпяване на тази енергия за пикови нужди пак е икономическо свръхефективно. И ако видим какво прави производител номер едно на средства за добив на възобновяема енергия - ами инсталира рекордни капацитети (ако ме не лъже паметта почти 50% от световния инсталиран капацитет за 2022).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Какво си заподскачал пак бре, туппанн?! Европа е най-гъсто населеното място под слънцето. Тук е измислено електричеството - оставаше и да не свети! Въпросът е, с брюкселските лемури начело, всички с твоя акъл, колко време още ще свети, или ще ви махаме преди паметниците, с които люто се борите. Ти ще спреш да пишеш, преди Европа да спре да свети, но хубавият живот в Европа не беше, защото свети като музей, а защото беше фабриката на света. А вече не е фабрика и на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 месеца
До: xapoznai: Всичко изглежда от хубаво по-хубаво. И понеже това е ефектът на масовото съзнание, ще става все по-хубаво и все повече потребители ще си произвеждат и харчат сами ток, но с една уговорка: когато грее и духха. В това време ТЕЦ и АЕЦ също ще го духхат. Ще разберете какво сте направили, когато те - ТЕЦ и АЕЦ загубят интерес да работят за по няколко часа през нощта. Или вие загубите интерес да им купувате тока на цените, които ще ви предложат за времето, когато нямате ваше производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 18
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... недъгав политкомисар , виж западналата , тъмна и гладна Европа през нощта ... !! ... това е Европа на ФЕЦ и ВяЕЦ ... !! ... онова тъмното от дясно е любимата ти газова-петролно-въглищна-ядрена мега-супер-дупер сила ... а двете светещи точки са масква и питер ... https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-a84c342523b7d6c27de6d8e827167f6c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
До: EverТова ще рече, че всичко което можеш да изхарчиш моментално е най-добре да си го произведеш сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още