IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко известна китайска компания държи лъвския пай при металите за зеления преход

Vital Materials е глобален лидер при доставките на метали като селен, телур, индий, бисмут, галий и германий

10:59 | 25.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато в началото на 2020 г. китайската Vital Materials Co. придоби залежи на стратегически важни метали на стойност 600 млн. долара, тя все още беше само една компания от нишовия свят на второстепенните метали, пише Bloomberg.

Само три години по-късно влиянието на Vital, за която много хора в глобалната промишленост вероятно още не са чували, представлява точна илюстрация на мащаба на предизвикателството да се разхлаби хватката на Китай върху минералите на бъдещето.

Докато САЩ и Европа бързат да си осигурят доставки на метали, за да подпомогнат своя преход към зелена икономика, Китай контролира толкова много ключови елементи, от литий и кобалт, използвани в батериите за електрически превозни средства, до редкоземни метали, необходими за разработване на постоянни магнити, които намират приложение във вятърните турбини. Vital доминира на пазара на редица т.нар. второстепенни метали, които присъстват главно в списъците със стратегически важни минерали, публикувани от САЩ, Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Австралия.

Компанията държи най-големия дял от пазарите на селен, телур, индий и бисмут, които се използват в слънчевата енергия, телевизорите с плосък екран и фармацевтичните продукти, споделят източници, запознати с темата. Тя се нарежда в челната тройка при доставките на галий и германий, прилагани в телефони със сензорен екран, сателити и висок клас полупроводници.

За разлика от производството на редкоземни метали, където Китай доминира, техните по-малки братовчеди често са странични продукти от добива на индустриални метали като мед и цинк и обикновено след това се изпращат на китайски компании за рафиниране.

Според анализ на ЕС Китай е отговорен за рафинирането на 94% от световните доставки на галий и 83% от тези на германий, което му дава дори по-голям контрол върху пазара, отколкото този при лития и кобалта, където страната представлява до 60% от световното производство.

Така Vital оправдава името си (жизненоважен, съществен – от англ.). Компанията не добива сама минералите, тя ги усъвършенства в над 20 съоръжения в световен мащаб. И ако искате да намалите зависимостта си от Китай, тогава първо трябва да погледнете как работи компанията, коментира Олимпия Пилч, главен оперативен директор на базираната в Лондон Critical Minerals International Alliance.

Китай доминира при доставките на стратегически важни метали. Източник: Bloomberg Китай доминира при доставките на стратегически важни метали. Източник: Bloomberg

„В различните ъгли на индустрията за стратегически важни минерали ще откриете компании като Vital, които дълго време са били скрити за радара“, посочва Пилч, добавяйки: „Ако дори не знаем кои са тези играчи, тогава как ще създадем правилните политики за изграждане на нови диверсифицирани индустриални вериги за доставки?“.

Притесненията относно зависимостта от китайските доставчици на важни минерали сега са още по-големи, след като Пекин ограничи износа на галий и германий по-рано този месец и поради скока на цените. Надпреварата е свързана с разработването на алтернативни източници в други страни.

Тихият и стабилен марш на Vital към господство през последните три десетилетия може да предложи на нейните западни съперници план за успех, но също така разкрива търговските, политическите и техническите препятствия, с които последните ще се сблъскат по пътя.

Последна актуализация: 11:01 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 8 месеца
"''САЩ, Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Австралия"'''.Излиза ,че колонизаторите останали на сухо като рибите което е много хубаво защото тези които имат природни богатства за милиарди са най бедните Африкански страни тези които имат тези природни богатства не означава ,че ще имат висок жизнен стандар. Приме ли ; 1Тон бор струваше от 250-до 270 долара . 1 кг преработен боров прах около 10.000 долара. (това беше преди години сега не знам точно колко е). Така е повече от 500 години тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още