IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блъфира ли Китай с ограничаването на износа на някои метали?

Увеличава ли се необходимостта от нови инвестиции в китайската икономика, коментира Николай Ваньов

10:20 | 05.07.23 г. 1

Въпреки обявените планове за ограничаване на износа на критични за производството на чипове метали Китай няма интерес да го налага. Това е по-скоро опит за смекчаване на технологичните санкции или постигане на по-добра позиция за преговори със Запада. Пазарите почти не реагираха, особено в сравнение с реакциите, когато САЩ налагат санкции на Пекин. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

Той припомни, че Китай има „лошия опит от 2010 г., когато наложи рестрикция на износа на галий за Япония след инцидент с китайска рибарска лодка и японската брегова охрана“. Резултатът от наложеното вето за износа към Япония, която обаче много бързо се преориентира, е загуба на пазарен дял и сега Китай държи 70% от пазара с галий и германий при 98% през 2010 г.

Николай Ваньов посочи, че тези метали са основни в производството на чипове, батерии и други високи технологии. „Двата елемента не са толкова рядко срещани, но добиването им е трудно и скъпо“, уточни той.

По думите му в момента в Г-7 се обсъжда какъв да е отговорът на тези рестрикции – ЕС вече търси диверсифициране, а Австралия, която е основен износител, вече заяви, че ще увеличи добива. „Ако Китай наложи вето за западните държави, пазарите ще реагират "съвсем нормално" с по-високи цени“, очаква Ваньов.

Според него повишаване на цените ще премахне бариерите "трудно и скъпо", ще привлече нови инвестиции в сектора и ще се получи диверсификация.

„Неслучайно, Китай не налага per se рестрикции, те тестват пазара и търсят по-сериозна база за преговори, както винаги са правили в дипломатически аспект, коментира Николай Ваньов. Той смята, че Китай все повече търси собствено геополитическо позициониране. – Покрай кризата с Русия е нормално Вашингтон да се опитва да подобри отношенията си с Пекин. Китай ще се опитва да извади максимална полза от ролята си на балансьор, но осъзнава, че западните санкции ще започнат да вредят в един момент, особено с оглед разклатената икономика след Covid“.

Той е на мнение, че няма яснота какъв е пътят на растеж и различни институции дават различни прогнози кога и дали китайската икономика ще стане най-голямата в света. „Китай няма да започне битка със Запада и защото се нуждае от западните инвестиции като фабриката на Tesla в Шанхай“, отбеляза Николай Ваньов.

Ще стане ли по-добра тази година от 2022 г. за акциите на технологичния сектор? Ще има ли понижение на лихвите от Федералния резерв? Какви са очакванията на хората от новите продукти на Apple и продажбите на iPhone? Ще има ли втора вълна на инфлация в еврозоната? Какво се случва с Tesla, ще успее ли да се пренастрои Германия, какви са рисковете пред стартиращите AI компании може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
По скоро Карл Цаис с оптиката за ASML Holding N.V. is a Dutch multinational corporation founded in 1984. ASML specializes in the development and manufacturing of photolithography machines ...https://***.youtube.com/watch?v=psBMFxZdqyo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още