IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко известна китайска компания държи лъвския пай при металите за зеления преход

Vital Materials е глобален лидер при доставките на метали като селен, телур, индий, бисмут, галий и германий

10:59 | 25.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Източници, запознати с бизнеса на Vital, както и дългогодишни конкуренти и клиенти на компанията, изтъкват, че нейният растеж и успех до голяма степен се дължат на основателя ѝ

Хора, запознати с нейния бизнес, както и дългогодишни конкуренти и клиенти на частната компания, казват, че нейният растеж и успех до голяма степен се дължат на основателя Джу Шъхуей, който е известен като Джордж Джу извън Китай. 56-годишният предприемач е бил готов да поеме големи рискове на силно нестабилни пазари. Това го прави особено труден съперник за базираните в Европа или САЩ концерни.

Между октомври 2019 г. и януари 2020 г. Vital купува огромни запаси от метали, които са незаменими за електронната индустрия от китайска стокова борса, наречена Fanya, която се срина поради финансов скандал. Закупуването на въпросните запаси позволи на Vital да изчисти суровините, които иначе биха наводнили световните пазари, като същевременно осигури буфер срещу непредвидени сътресения в доставките.

„Ние разглеждаме запасите на Fanya като уникална повърхностна мина, която ни дава инструменти за стабилизиране на нашата верига на доставки и контрол над нестабилността“, споделя Джу. „Това е уникална сила, особено в стратегически отрасли, които са много чувствителни към разходите“, добавя той.

Джу основава Vital през 1995 г., след като забелязва възможност за развитие в този сектор. Преди това той работи за японския конгломерат Sumitomo Corp. в Гуангдун, където специализира в търговията със селен, вторичен продукт с ниска стойност от процеса на топене на мед. По онова време металът се използва главно в производството на стъкло и металургията и Джу вижда, че поръчките започват да растат в ранните етапи на индустриалната експанзия на Китай.

Цените на селена бяха в застой от десетилетия, но в началото на този век китайските топилни вече не можаха да се справят с търсенето и цените започнаха да растат наред с други странични продукти като индий и галий, които намираха нови приложения в технологии като екрани с плосък екран и LED лампи. Когато Vital се насочи отвъд граница, за да търси повече метали, цените продължиха да растат, докато топилните се надпреварваха да увеличат производството.

Екстремната волатилност ще стане обичайна за второстепенните пазари на метали и ще създаде огромни рискове за рафиниращи компании като Vital. Натрупването на запаси, когато цените са ниски, може да донесе големи печалби, като осигури буфер срещу бъдещ недостиг, но силната волатилност от началото на века кара Джу да иска да овладее много по-здраво веригата на доставки.

„Влязох в този бизнес естествено, защото по това време Китай беше силно зависим от вноса и видях, че има много области от китайската промишлена верига на доставки, които ще трябва да бъдат развити“, спомня си Джу. „Сега имам същия манталитет и съм много различен от чистия търговец. Ние не търсим краткосрочни печалби - ние търсим по-дългосрочен устойчив растеж“, добавя той.

Джу ухажва световните производители на мед за телур и селен, производителите на алуминий за галий и производителите на цинк за индий. Огромната въглищна промишленост на Китай осигурява стабилни и щедри доставки на германий, който иначе се намира само в минимални концентрации в цинковите находища.

Последна актуализация: 11:01 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 9 месеца
"''САЩ, Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Австралия"'''.Излиза ,че колонизаторите останали на сухо като рибите което е много хубаво защото тези които имат природни богатства за милиарди са най бедните Африкански страни тези които имат тези природни богатства не означава ,че ще имат висок жизнен стандар. Приме ли ; 1Тон бор струваше от 250-до 270 долара . 1 кг преработен боров прах около 10.000 долара. (това беше преди години сега не знам точно колко е). Така е повече от 500 години тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още