IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешна Монголия иска да засили влиянието си при редкоземните метали

Автономният регион ще инвестира в проучване и укрепване на индустриалната верига относно тези суровини

21:28 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автономният регион Вътрешна Монголия, Северен Китай, ще засили проучването на редкоземни елементи и ще укрепи свързаната с тях индустриална верига, съобщава Global Times, цитирайки местен служител.

Гонг  Минджу, ръководител за регионалното развитие и заместник на 14-ия Национален народен конгрес, заяви, че регионът планира да укрепи своята индустриална верига на редкоземни метали, включително чрез ускоряване на разработването на нови проекти и промишлени приложения.

Гонг посочва, че Вътрешна Монголия ще ускори разработването на редкоземни постоянни магнити, ще даде приоритет на двигателите, работещи с такива магнити, и ще увеличи производството на магнити от редкоземни сплави.

Освен това регионът допълнително ще разшири методите на обработка, включително полиране на редкоземни елементи – област, в която Китай се състезава с развитите страни.

Конкуренцията около редкоземните елементи, които се използват за производството на компоненти в широка гама от продукти, включително смартфони и електрически превозни средства, се засили през последните години. Китай държи близо 60-процентен дял от общото производство на стратегически важни елементи по света и има около 85-процентен дял от глобалния капацитет за обработка на тези метали, като произвежда почти 90% от всички редкоземни постоянни магнити.

Ян Хонуей от Изследователския институт за редкоземни метали в Баотоу посочва пред Global Times, че въпреки големия напредък през последното десетилетие в китайската индустрия за редкоземни метали все още липсват достатъчно изследвания и иновации.

Освен това САЩ и техните съюзници се стремят да се изключат азиатската страна от веригата на доставки на редкоземни метали. Новите доставчици на редкоземни елементи в Югоизточна Азия също набират инерция, като модернизират своите индустрии.

За да се въведат иновации в китайската индустрия за редкоземни метали, Гонг предлага регионалното правителство на Вътрешна Монголия да настоява за изграждането на национален търговски център за такива суровини. Той също така предлага да се помисли върху намаляване на емисиите в тази индустрия, тъй като добивът на редкоземни елементи може да окаже въздействие върху околната среда.

Предложението на Гонг беше повторено от Ян, който вярва, че Национален център за технологични иновации за редкоземни метали може да привлече таланти и ресурси в индустрията от цял свят и да направи бързи пробиви, което ще помогне за намаляване на разходите и запазване на водещата позиция на Китай в световната индустрия.

Китай вече инвестира много за надграждане и укрепване на своята верига на доставки на редкоземни елементи. През 2021 г. регионалното правителство на Вътрешна Монголия заяви, че е вложило 12,9 млрд. юана (1,9 млрд. долара), рекордна инвестиция за региона, в 42 нови проекта за редкоземни магнити от октомври 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още