IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sumitomo иска да заобиколи Китай при доставките на редкоземни метали

Японската търговска фирма поглежда към Югоизточна Азия и САЩ за ключови ресурси за електрическата мобилност

13:21 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската търговска компания Sumitomo Corp. планира да доставя редкоземни минерали за електрически превозни средства, като заобиколи Китай, най-големият доставчик в света на подобни суровини - ключови за производството на екологични продукти като електрически превозни средства и вятърни турбини, научи Nikkei Asia Review.

Sumitomo ще търси сътрудничество с компании от САЩ и страните от Югоизточна Азия за добив на редкоземни елементи.

В момента около 90% от редкоземните метали се обработват в Китай. Но растящите опасения за възможна геополитическа криза, включваща Пекин, накараха много компании да търсят начини да си осигурят редкоземни елементи, като заобикалят Китай.

В момента Sumitomo разчита на китайските фабрики за обработка на метали, като неодим и празеодим, от руди, добивани от MP Materials - компания, базирана в Лас Вегас.

Според новото споразумение MP Materials ще се занимава не само с добива, но и с обработката на руди и отделянето на различни елементи от тях. Тези елементи ще бъдат допълнително рафинирани от компании, базирани във Виетнам и Филипините, преди да бъдат изпратени до японски производители на магнити за интегриране в крайните продукти.

Новото споразумение между Sumitomo и MP Materials ще влезе в сила през юли.

Търговската къща очаква да доставя 3000 тона неодим и празеодим годишно на японските производители на магнити, или около 30% от годишното им потребление.

Като част от новото споразумение Sumitomo ще подпише договор с MP Materials, с което първият ще стане единствен дистрибутор на американската компания в Япония. Това ще задържи разходите за доставка на редкоземни елементи на приблизително същото ниво, след като се вземат предвид субсидиите от правителството на САЩ, изплатени на MP Materials.

Към 2022 г. на Китай се падат около 90% от глобалната обработка на редкоземни метали и около 70% от добива им, показват данни на редица консултантски фирми и институции, включително на Геоложката служба на САЩ.

Силната зависимост от Китай буди опасения сред политиците, като американският президент Джо Байдън вече работи върху разработването на верига на доставки на редкоземни метали, фокусирана върху САЩ.

Японските компании също търсят начини да намалят зависимостта си от Пекин за доставки на ключови суровини и компоненти за чиста енергия. Японският производител на роботи Yaskawa Electric изгражда нова фабрика във Фукуока, Югозападна Япония, за да привлече обратно производствените мощности, базирани в Китай, които са свързани с инверторите – ключов компонент за роботиката.

Новият завод е планиран да влезе в експлоатация през 2027 г.

Японският производител на климатици Daikin Industries също иска да гарантира, че може да поддържа производство без компоненти от Китай. Базираната в Осака компания очаква да завърши обновяването на своята верига на доставки до март 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още