IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония поглежда към Австралия в опит да заобиколи Китай при редкоземните метали

Японски компании влагат близо 135 млн. долара в австралийска миннодобивна компания, която ще доставя важните за магнитите диспросий и тербий

12:35 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония засилва стремежите си да подсигури доставките на тежки редкоземни метали, които са от съществено значение за магнитите, използвани в двигателите на електромобилите, докато правителството на третата по големина икономика в света търси начини да намали зависимостта си от Китай – най-големия доставчик на такива суровини в света, пише Nikkei.

Японската търговска къща Sojitz и Японската организация за метали и енергийна сигурност (JOGMEC) ще инвестират приблизително 200 млн. австралийски долара (134,7 млн. долара) в австралийската Lynas Rare Earths до края на март чрез Japan Australia Rare Earths, съвместно предприятие, създадено от двете японски организации, съобщават от Sojitz.

Съгласно сделката Lynas ще доставя на Япония до 65% от диспросия и тербия, произведени в мината Mount Weld в Западна Австралия. Това ще покрие около 30% от вътрешното японско търсене на тежки редкоземни елементи, според Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Lynas планира да започне добив през следващите няколко години.

Диспросият и тербият се използват за подобряване на устойчивостта към топлина на мощни неодимови магнити, които са от съществено значение за намаляване на размера на електромобилните двигатели и вятърните турбини. Комбинираните годишни доставки на Япония от двата редкоземни метала достигат стотици тонове.

Lynas планира да транспортира рудата, добита от Mount Weld до съоръжения извън страната, където металите се отделят и се рафинират. Досега тези процеси се извършваха от китайски компании, но Lynas цели да снабдява Япония чрез нова верига на доставки, която заобикаля Китай.

В момента Китай обработва почти цялото количество руда за извличане на редкоземни елементи. Годишното глобално производство на суровината през 2022 г. достига около 300 хил. тона, като на Китай се падат около 210 хил. тона, или 70% дял. По-конкретно, съоръженията за обработка на диспросий и тербий са концентрирани в Южен Китай и Мианмар.

Друго предимство на Китай е, че страната може да се справи с процесите на разделяне и рафиниране в рамките на своите граници. Редкоземните руди съдържат радиоактивни материали, които налагат строги мерки за опазване на околната среда , което от своя страна увеличава разходите.

В миналото САЩ и други страни произвеждаха редкоземни елементи, но Китай успява да изгради глобален монопол чрез интегрирана система, с която управлява целия процес от добива до рафинирането.

През 2010 г., след сблъсък между китайска рибарска лодка и патрулен кораб на японската брегова охрана в спорни води близо до префектура Окинава, Китай временно спря доставките на редкоземни елементи за Япония, поставяйки японските производители на магнити в безизходица. Ако Япония успее да осигури доставки от други страни, това ще бъде контрамярка срещу използването на редкоземните елементи като дипломатическа карта, добавя Nikkei.

Но разходите остават проблем. Представител на Sojitz споделя, че качеството на рудата, добивана от Lynas, е високо и че операциите на Япония ще бъдат конкурентни по отношение на разходите на китайските компании. Въпреки това няма да е лесно за островната страна да се конкурира с интегрираната система за масово производство на китайската индустрия.

Австралийското предлагане на редкоземни метали ще покрие само около 30% от вътрешното търсене, което означава, че Япония ще продължи да разчита на Китай за останалите 70%.

JOGMEC се стреми да си осигури други доставки на тежки редкоземни елементи в Намибия и от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още