IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата бие тревога за забавяне на прехода към зелена икономика

Удвояването на дела на рециклираните материали в ЕС през текущото десетилетие ще бъде "изключително трудно", предупреждават от палатата

08:29 | 04.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Преминаването на Европейския съюз към по-устойчива и зелена икономика сериозно се бави, предупреди Европейската сметна палата (ЕСП) в доклад, цитиран от DPA и БТА.

"За съжаление, преходът към кръгова икономика е почти в застой в европейските страни", посочва водещият автор на доклада Анеми Туртелбум.

От Европейската сметна палата посочват, че удвояването на дела на рециклираните материали в ЕС през текущото десетилетие ще бъде "изключително трудно" въпреки двата плана за действие и осигуреното финансиране от 10 млрд. евро.

Седем европейски страни - Полша, Финландия, Люксембург, Дания, Румъния, Швеция и Литва, дори отстъпиха от намеренията си за преход към кръгова икономика през последните няколко години.

В доклада са отправени критики към членките на ЕС, че влагат средства в управление на отпадъците, вместо да ги намаляват чрез подобряване на дълготрайността на продуктите и по-цялостното им рециклиране.

Плановете за действие на ЕС са имали "в най-добрия случай скромно въздействие" върху компаниите и техните модели на производство, за да станат те по-устойчиви.

Европейската сметна палата препоръчва на Европейската комисия да съблюдава по-внимателно прехода на страните членки и да стимулира достъпа им до финансиране, за да се адаптират повече продукти към кръговата икономика.

Според EСП кръговата икономика има за цел да намали отпадъците чрез запазване на "стойността на продуктите, материалите и ресурсите възможно най-дълго".

Критичната оценка на палатата идва, след като през юни ЕК предупреди, че повечето страни от ЕС са изложени на риск да не изпълнят целите за рециклиране за 2025 г. и климатичните цели за 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Микроорганизми може и да нема в опаковките но какви Менделееви елементи е заджуркала комисията е божа работа https://***.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/745707/EPRS_BRI(2023)745707_EN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
На 90 км от Плевен има едно градче,Мизия се казва...Та на края на градчето още стърчат останките на КЦХ-Комбинат за целулоза и хартия.Основната му дейност до 92 г мисля,че беше, беше производството на хартия от слама. https://agri.bg/forum/topic/1898
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Би трябвало да го приветстват тва забавяне.Казано е ,когато отиваш да се,реш, провери дали си си свалил гащите.Трябва да сме абсолютно сигурни,че новите енергийни системи са в състояние да заменят надеждно старите, за да не се омацаме яко.Не мисля,че сега е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още