IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Включи ли се България в кръговата икономика при рециклирането на текстил?

Над 6 хиляди тона текстилни отпадъци бяха събрани от контейнерите за дрехи у нас, съобщи Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ в TexCycle

20:15 | 23.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съвсем скоро в България ще има мощности за рециклиране на текстил. Това съобщи в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ в TexCycle.

Според нея секторът може да покаже доста добри резултати преди да са влезли в сила сериозни законови изисквания. „Можем да се похвалим, че в България имаме близо 30 години опит в управлението и оползотворяването на текстилни отпадъци и сортировъчни центрове, които подготвят за повторна употреба текстилни артикули, които вече не са ни необходими“, посочи мениджърът.

Сирма Желева обясни, че през 2018 година съвместно с български общини бяха инсталирани първите системи за разделно събиране на текстилни отпадъци. „Дрехите не бива да завършват на сметищата, има чудесна възможност да се отървем по екологичен начин от тях като се използват контейнерите за разделно събиране на текстил“, смята Желева.

Тя съобщи, че около 280 контейнера има в 40 населени места. „От началото на нашата работа през 2018 година сме събрали над 6 хиляди тона текстилни отпадъци“, потвърди мениджърът и обясни, че се повишава месечната събираемост, което е добър показател и дава сигнал, че има възможност за развитие на тези системи.

Желева разказа, че след като се приберат от контейнера за текстилни отпадъци дрехите отиват в сортировъчен център. При разпределението се отделят онези, които стават за повторна употреба. Другите текстилни материали се сортират по материя, цвят, начин на изработка на плата, за да се рециклира максимална част от отпадъците. При рециклирането или се произвеждат памучни парцали, или при механичното рециклиране текстилът се превръща във вторични влакна, които могат да се използват както за нови нишки, така и за продукти от нетъкан текстил.

Желева уточни, че нищо от събрания разделно текстил не се депонира като текстилни артикули.

„Европейската комисия (ЕК) определи текстилната индустрия като една от ключовите за преход към кръгова икономика. Това оказа натиск върху нея тя да започне да работи по един по-устойчив начин. Това трябва да се случи още от етапа на дизайн на продуктите, самите продукти да бъдат по-дълготрайни и да бъдат рециклируеми, препоръча Желева.

По думите ѝ, много е важно потребителското поведение – как се използва и как постъпваме като потребители в края на жизнения цикъл на дрехата.

Мениджърът потвърди, че с мисъл за опазване на околната среда хората избират екологични алтернативи и посочи за пример закупуване на дрехи втора употреба.

Само цената на дрехите second hand ли са привлекателни за младите? Какви са мерките за намаляване на текстилните отпадъци в ЕС? Какви са предизвикателствата пред текстилната индустрия?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още