IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бизнесът с рециклиране на текстил в България набира скорост?

Texcycle планира нови мощности за рециклиране догодина

21:56 | 27.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Все повече се засилва интересът към изхвърлянето на ненужните дрехи в контейнери за рециклиране на текстил. От 2018 г. Texcycle е събрала над 5800 тона текстилни отпадъци в България, като само през 2021 г. са събрани над 1700 тона. Това каза Сирма Желева, мениджър "Устойчиво развитие" в компанията, в рубриката Made in Green на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й има нужда от повече усилия и разяснителни кампании, тъй като около 120 хил. тона текстилни отпадъци се депонират в сметищата в България всяка година.

„След като попадне в контейнерите на Texcycle, текстилът преминава през два етапа на сортиране, като в крайна сметка дрехите се разделят на повече от 300 типа артикула - за мъже, жени или деца, сезонност, качество и т.н. Годните за носене дрехи отиват на вторичния пазар, а негодните се рециклират в зависимост от наличните технологии“, каза събеседникът. 

Желева уточни, че между 50 и 70% от събраната суровина е годна за употреба, а рециклирането е около 15%.

Производството на памучни парцали от рециклиран текстил се извърша на няколко места в България, включително от Texcycle, като компанията планира до средата на 2023 г. изграждане на собствени мощности за други типове рециклиране на материали, които до момента изнася за направата на изолации и пълнежи, стана ясно от разговора.

"Текстилната индустрия се оказа една от най-замърсяващите, като генерира между 8% и 10% от парниковите газове, което е повече от взетите заедно емисии на жп, въздушен и морски транспорт. Тя е наредена на четвърто място по замърсяване като екологичен оптечатък“, посочи Желева. И припомни, че Европейската комисия обяви текстилната индустрия като ключова за прехода към кръгова икономика."

Западна Европа от години рециклира текстилните си отпадъци...България може да се похвали с дългогодишните си мощности за сортиране и подготовка за повторна употреба.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

Финанси виж още