IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как малкият бизнес ще бъде косвено принуден да доказва своята устойчивост?

Възможно е големите компании да упражнят натиск върху доставчиците си, каза Илка Киселова, консултант в denkstatt

23:01 | 10.08.23 г. 2

Част от компаниите в България, особено чуждестранните, са подготвени за изтотвянето на своите ESG отчети по директивата за корпоративна устойчивост, но средните и малките компании, които ще бъдат косвено засегнати от процеса, нямат готовността да доказват устойчивостта на своя бизнес. Това коментира Илка Киселова, консултант в denkstatt, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Голяма част от процесите, които трябва да ва включени в отчетите, са извършвани от компаниите, но сега ще трябва да бъдат формализирани и ще трябва да се съберат и анализират голямо количество данни“, обясни консултантът.

В края на юли ЕС публикува стандарти за отчитане на корпоративната устойчивост, които публичните компании с над 500 служители ще трябва да следват в своите отчети за 2024 г., които ще бъдат подавани през 2025 г. На следващия етап - през 2026 г. - много повече предприятия в Европа ще трябва да подават отчети спрямо новата директива CSRD, като тя вече ще засяга публични и частни бизнеси, които отговарят на два от трите критерия - над 250 служители, балансов резултат над 20 млн. ерво или оборот над 40 млн. евро.

Пакетът включва 12 общи стандарти за всички сектори, като предстои изготването на секторно специфични стандарти, както и такива за малки и средни предприятия, уточни Киселова.

"Към момента задължение за отчитане за малките предприятия не съществува. Но косвено те ще бъдат натиснати от по-големите фирми да предоставят доказателства, че също извършват устойчив бизнес", коментира гостът в предаването.

„Веригата на една ритейл компания може да включва множество доставчици на различни продукти и тези доставчици може да не са задължени да представят официални отчети“, даде за пример Киселова. Но тъй като голямата компания е задължена да го направи, е възможно тя да упражни натиск върху доставчиците си да докажат по някакъв начин, че развиват устойчив бизнес. Това може да включва информация за отношение към работниците, енергийна ефективност, доставка на суровини или обработка на земя.  

За малките и средни предприятия в България това ще бъде допълнителна административна тежест да съберат, обработят и представят тази информация, отбеляза събеседникът.

Одитът на ESG докладите ще бъде подобен на финансовите доклади, тъй като те ще придобият същото значение и сила, каза Киселова и добави, че ще възникнат проблеми с обективността и ще има голямо поле за тълкуване.

Ще има и предимства за компаниите, когато започнат да представят ESG докладите си, смята Киселова. Те ще могат да се сравнят спрямо останалите в сектора и ще имат възможността да научат как да направят бизнеса си по-устойчив.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 8 месеца
Даа почва по малко да се затяга примката. ESG e машата на измамата. Социален кредит на стероиди. Имате ли достатъчно траввестити, достатъчно зелен хайвер, прислужвате ли на АДЖЕНДАТА достатъчно енергично. Ако не - няма бизнес за вас. Оруел ряпа да яде. Неговите базови концепции са свръхразвити в неофеодалното робство, което ни градят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 8 месеца
Бах мааму тоа от мое десно ми прилиcha na goshko boreca https://bird.bg/borisov-mutri-severozapad/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още