fallback

Проучване: Високата консумация на месо застрашава световното предлагане

Изследване на PwC показва, че хранително-вкусовата промишленост изразходва твърде много ресурси

15:42 | 10.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Според проучване на консултантската компания PwC Strategy& настоящият тип производство на храни и особено високата консумация на месо застрашават бъдещото снабдяване с храни в световен мащаб. 

Според проучването на PwC The Coming Sustainable Food Revolution хранителната индустрия е отговорна за две трети от световното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването на водните басейни с хранителни вещества и една четвърт от всички емисии на парникови газове.

На фона на по-нататъшното нарастване на световното население е спешно необходима промяна в производството на храни, пишат експертите. Настоящата система не е устойчива. Само войната в Украйна е била достатъчна, за да предизвика драматично увеличение на цените на храните в световен мащаб, поясняват експертите, цитирани от DPA. 

Според проучването на PwC основна роля играе рязкото увеличаване на потреблението на месо в световен мащаб през последните десетилетия. Понастоящем около 80% от земеделските площи се използват пряко или косвено за производство на месо. С това обаче се покриват само единадесет процента от световното потребление на калории.

Затова и в бъдеще промяната на хранителните навици ще бъде решителна стъпка към осигуряване на прехраната на населението на света. Замяната на говеждото месо с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали потреблението на вода с около 30%. Ефектът би бил още по-голям, ако преминем на вегетарианска или веганска диета, казват учените. 

Същевременно обаче жътвите и веригите за доставка трябва да станат по-ефективни, така че по-малко стоки да се развалят по пътя към потребителя. Понастоящем около една трета от всички хранителни продукти трябва да бъдат изхвърлени поради забавяне и неефективност при събирането на реколтата, логистиката или търговията.

Цифровите технологии могат да доведат до подобрения в тази област - например чрез оптимизиране на напояването и торенето и точно проследяване на стоките при доставка. Всичко това заедно може да допринесе значително за устойчивото осигуряване на нарастващото търсене на храни без значително повишаване на цените, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 10.10.22 г.
fallback
Още от Земеделие виж още