IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Високата консумация на месо застрашава световното предлагане

Изследване на PwC показва, че хранително-вкусовата промишленост изразходва твърде много ресурси

15:42 | 10.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Iya Forbes/Bloomberg
Снимка: Iya Forbes/Bloomberg

Според проучване на консултантската компания PwC Strategy& настоящият тип производство на храни и особено високата консумация на месо застрашават бъдещото снабдяване с храни в световен мащаб. 

Според проучването на PwC The Coming Sustainable Food Revolution хранителната индустрия е отговорна за две трети от световното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването на водните басейни с хранителни вещества и една четвърт от всички емисии на парникови газове.

На фона на по-нататъшното нарастване на световното население е спешно необходима промяна в производството на храни, пишат експертите. Настоящата система не е устойчива. Само войната в Украйна е била достатъчна, за да предизвика драматично увеличение на цените на храните в световен мащаб, поясняват експертите, цитирани от DPA. 

Според проучването на PwC основна роля играе рязкото увеличаване на потреблението на месо в световен мащаб през последните десетилетия. Понастоящем около 80% от земеделските площи се използват пряко или косвено за производство на месо. С това обаче се покриват само единадесет процента от световното потребление на калории.

Затова и в бъдеще промяната на хранителните навици ще бъде решителна стъпка към осигуряване на прехраната на населението на света. Замяната на говеждото месо с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали потреблението на вода с около 30%. Ефектът би бил още по-голям, ако преминем на вегетарианска или веганска диета, казват учените. 

Същевременно обаче жътвите и веригите за доставка трябва да станат по-ефективни, така че по-малко стоки да се развалят по пътя към потребителя. Понастоящем около една трета от всички хранителни продукти трябва да бъдат изхвърлени поради забавяне и неефективност при събирането на реколтата, логистиката или търговията.

Цифровите технологии могат да доведат до подобрения в тази област - например чрез оптимизиране на напояването и торенето и точно проследяване на стоките при доставка. Всичко това заедно може да допринесе значително за устойчивото осигуряване на нарастващото търсене на храни без значително повишаване на цените, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: khao, въпреки висотите на интелектуалния ти капацитет, очевидно не разбираш значението на думата алергия. Когато си алергичен към нещо се стараеш да избягваш контакт с него. При теб се наблюдава обратен процес - бягаш и се изcираш след всеки мой коментар. От тук може да се направи заключение, че по-скоро си привлечен от мен, но както казах - няма да те огрее... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Само за протокола: по-високата консумация стимулира предлагането :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk нищо лично, просто имам алергия към неуки и гласовите тъъпаци.... не съм искал и да ме огрее, твърде си грозен за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: khao, напоследък забелязвам, че като ме видиш в коментарите и се превъзбуждаш нещо, започваш разни намеци да правиш... няма да те огрее палавнико. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk ти специално си голям любител на уешкото... хахахахаха :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Да е, да е - ние знаем, че паяците, скакалците и *** са един добър заместител на разнообразното хранене. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още