IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Светът е изправен пред най-големия продоволствен шок от над десетилетие

Фондът посочи 48 страни, които са най-засегнати от кризата

19:17 | 29.09.22 г. 1
Снимка: Heywood Yu/Bloomberg
Снимка: Heywood Yu/Bloomberg

Светът е изправен пред продоволствена криза, която е поне толкова сериозна, колкото преживяната преди повече от десет години, а продоволствената несигурност се очаква да се влоши, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) и призова за решителен и координиран подход, предава Bloomberg.

Макар че цените на храните намаляват в последните месеци, продоволствената несигурност вероятно ще се задълбочи заради множество фактори, включително затруднения в доставката, предизвикателства пред реколтата на Украйна и високи цени на торовете и на енергията, отбелязва МВФ в доклада си от четвъртък. Тази продоволствена криза е най-малкото съизмерима с наблюдаваната през 2007-2008 г., която доведе до остър недостиг на храни и много смъртни случаи, както и до социални и политически вълнения, отбелязва фондът.

48 страни са посочени като най-засегнати от кризата заради значителен натиск върху платежния им баланс, острата продоволствена несигурност, а регионът Сахел и други части на Субсахарска Африка са изправени пред най-лоши перспективи, съобщи базираната във Вашингтон организация.

Каква е икономическата цена на продоволствената криза за 48-те най-засегнати страни?

Внезапна промяна в цените на храните и на торовете в света ще означава, че допълнителните разходи за внос тази и следващата година ще достигнат почти 9 млрд. долара, сочи анализът на МВФ.

Допълнителни бюджетни разходи на стойност между 5 млрд. и 7 млрд. долара ще бъдат необходими за защита на уязвимите домакинства.

Около 50 млрд. долара ще са необходими за изкореняване на острата продоволствена несигурност за 2022 г. В по-дългосрочен план хроничната продоволствена несигурност и случаите на недохранване ще повишат значително разходите, отбелязва МВФ.

„Комбинираните последици от повишаването на цените на храните и на енергията и ограниченията за доставките не само ще понижат жизнения стандарт, а вероятно ще увеличат и бедността и ще намалят растежа в дългосрочен план, потенциално подхранвайки социални вълнения и широкомащабна миграция“, коментират авторите на доклада.

Силно несигурните перспективи, намаляващите запаси от храна и негативните перспективи за оризовата реколта също ще натежат върху пазарите, допълват те. Това се прибавя към климатичните сътресения, конфликтите и пандемията от COVID-19, които доведоха до ръст на продоволствената несигурност в последните пет години.

В момента фондът обмисля въвеждането на т. нар. прозорец при продоволствен шок. Новият инструмент за засегнати от продоволствената криза страни ще бъде наличен 12 месеца след одобрението му. Управляващият директор Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че „няма съмнение“ в скорошното му одобряване от борда на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сегашните стопански проблеми са последица от създаващия инфлация метод за държавни финанси.Всички са жертви на държавната финансова грешка. Международният валутен фонд често представя лошите последици, ала е с мълчаливо съгласие за запазване на водещата причина за тях.Възможно е спасение от нови щети: С подобрен метод за държавни финанси, националното стопанство е с устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още