fallback

Путин обеща безплатно жито за Африка, ако зърнената сделка блокира през май

Русия очаква отпадане на санкции, за да позволи износа на украинско зърно през Черно море

09:53 | 21.03.23 г. 11

Русия ще достави безплатно зърнени култури за Африка, ако зърнената сделка спре да работи след 18 май, съобщи руският президент Владимир Путин по време на конференция "Русия - Африка в многополюсния свят". Той коментира още, че 45% от зърното, което е изнесла Украйна по силата на споразувението, подписано през юли 2022 година, е отишло не за бедните африкански държави, а в Европа. 

На 18 март "зърнената сделка" - един от малкото въпроси, по които Украйна и Русия намериха компромис, беше продължена автоматично, но с 60 дни, както твърди Москва. В Украйна са категорични, че условията на споразумението са, че то се удължава за 120 дни, ако няма възражения от двете страни.

Гарантите по сделката Турция и ООН също съобщават за удължаване на срока на споразумението, но без да конкретизират броя дни. Русия настоява за отпадане на санкции в замяна на разрешението Украйна да изнася безопасно своята селскостопанска продукция от три украински пристанища в Черно море.

Киев от своя страна настоява за ускоряване на процедурите по проверка на корабите, които пренасят товарите. В момента те се проверяват от съвместни екипи при влизане и при излизане от пристанищата, за да няма доставки на оръжие през обезопасените коридори.

От 1 август до средата на март 2023 година Украйна е изнесла 25 млн. тона зърнени култури през коридорите. Част от тях са купени от европейските страни и предоставени за бедните държави под инициативата Grain from Ukraine, в която участва и България.

Западът не налага санкции срещу износа на храни и селскостопанска продукция от Русия. Руските производители обаче се затрудняват да намерят кораби, които да я превозят, и застрахователи, които действат внимателно от страх от вторични санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 21.03.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още