IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Едностранни стъпки в областта на търговията са неприемливи

Полша и Унгария забраниха вноса на украинско зърно, за да защитят местния си земеделски сектор

09:41 | 17.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едностранни действия в областта на търговията от страни членки на ЕС са неприемливи, съобщи Европейската комисия, след като Полша и Унгария обявиха забрани върху вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защитят местния си земеделски сектор, предава Ройтерс.

След като нашествието на Русия блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произвежданото в ЕС, в крайна сметка остана в централноевропейските страни заради логистични проблеми, нанасяйки удар на цените и продажбите на местни земеделци.

Това създава политически проблем за управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ в Полша в изборна година, тъй като гневи хората в селските райони, където подкрепата за партията обикновено е висока.

„Знаем за съобщенията на Полша и Унгария относно забраната върху вноса на зърно и други земеделски стоки от Украйна“, заяви говорител на Европейската комисия в имейл.

„В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителните компетенции на ЕС и следователно едностранни действия са неприемливи“, допълни той.

„В тези предизвикателни времена е много важно да се координират и съгласуват всички решения в ЕС“, се казва още в съобщението.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер заяви пред държавната осведомителна агенция ПАП, че правителството е в постоянен контакт с ЕК по въпроса и че забраната е била възможна благодарение на клауза за безопасност.

Полша и Унгария имат дългогодишни конфликти с Брюксел по проблеми като независимост на съдебната власт, медийни реформи и права на ЛГБТ общностите и двете страни имат замразени европейски средства заради опасения за върховенството на закона.

Украинският министър на земеделието Микола Солски е разговарял с унгарския си колега Ищван Наги в неделя и е подчертал, че едностранни решения са неприемливи, съобщи украинското министерство на земеделието в комюнике. Двамата са се договорили да говорят отново скоро, се допълва в съобщението.

В неделя министерството съобщи, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износа и призова за преговори за разрешаване на проблема.

В същото време и българският министър на земеделието Явор Гечев заяви, че страната ни също обмисля забрана на вноса на украинско зърно.

Министърът каза още, че преди няколко дни е разговарял по темата с колеги от шест държави, а още през септември България е поискала реакция от Брюксел. 

Той уточни, че чака в понеделник докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната. След това Гечев ще има разговор със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, тъй като той отговаря за този тип мерки.

Транзит

Полската забрана, която влезе в сила в събота вечерта, ще важи и за транзита на тези продукти през страната, съобщи министърът на развитието и технологиите в неделя.

„Забраната е пълна, включително забрана върху транзита през Полша“, написа Валдемар Буда в Twitter и допълни, че ще се проведат разговори с Украйна за създаване на система, която гарантира, че стоките само ще минават през Полша и няма да се озовават на местния пазар.

Държавната осведомителна агенция Укринформ съобщи, че украински и полски министри трябва да се срещнат в понеделник в Полша и че споразумението за транзита ще бъде във фокуса на разговорите.

Полският министър на земеделието Роберт Телус е заявил в неделя, че забраната е необходима, за да „се отворят очите на ЕС за факта, че са нужни още решения, които ще позволят продукти от Украйна да навлязат дълбоко в Европа, а да не остават в Полша“.

Забраната трябва да остане в сила до 30 юни, съобщи финансовото министерство.

Обикновено Украйна изнася повечето си земеделски стоки, особено жито, през черноморските си пристанища, които бяха разблокирани през юли въз основа на споразумение между Украйна, Турция, Русия и ООН.

Споразумението трябва да изтече на 18 май и Москва намекна миналата седмица, че може да не го удължи, ако Западът не премахне препятствията за износ на руско жито и изкуствени торове.

Около 3 млн. тона зърно излиза от Украйна всеки месец през черноморския зърнен коридор, а до 200 хил. тона се насочват към европейски пристанища през полска територия, съобщи украинското министерство.

Солски заяви през уикенда, че между 500 хил. и 700 хил. тона различни земеделски стоки преминават през полската граница всеки месец, включително зърно, растително олио, захар, яйца, месо и други продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още