IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво решение очакват от Европа зърнопроизводителите заради вноса от Украйна?

Загубите за България заради вноса на украинско зърно само за миналата година са около 800 милиона евро, посочи Костадин Костадинов, председателят на браншовата асоциация

12:05 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Зърнопроизводителите обявиха ефективни тридневни стачни действия и блокираха основни пътища в България заради нерегламентиран внос на украинско зърно. "Проблемът може да се реши с искането ни да не се удължава на 8 май регламент 2022/870 на Европейския парламент, който се отнася до вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. Толерантни сме към Украйна, но понесохме по-големи щети от тях", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов

Той припомни европейския регламент за коридорите, според който определени стоки трябваше да стигнат до страни в Африка, но не трябваше да спират в други държави. „България се оказа в края на коридора и половината украински слънчоглед е влязъл у нас. Същевременно нашата продукция стои по складовете, не е реализирана, идва нова кампания, нова жътва, няма къде да сложим новата стока“, обясни Костадинов.

На въпроса  за това какво очаква да чуе от президента Румен Радев, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите обясни, че се очаква решение на проблема.

"Действаме заедно с колегите от Румъния, Полша, Унгария, Чехия. Станаха шест страни, които са против този регламент и си имат причини за това. Надявам се това да се случи, защото Европа вижда, че има проблем. Преди две седмици беше отворен кризисният резерв, който засяга три страни, но сега по слухове чуваме, че страните са станали шест“, посочи Костадинов.

Според него това, което отпуска Европа като помощ, е смешно на фона на загубеното. "Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро, а те отпускат 16 млн. евро, което е смях", подчерта председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите.

Костадинов припомни, че преди войната в Украйна пазарите на България бяха с фирми, които търгуваха по света, но заради натиска в момента на черноморския пазар компаниите отказват да застраховат кораби. По думите му проблемът е, че българското зърно остава тук, „натоварва земеделските производители и ги унищожава“. Той подчерта, че българската продукция се произвежда по нормите на Европа.

"Европа ни смята за втора класа. Страдат зърнопроизводителите от източната част на страната заради либерализацията на търговията. Държавата помага реално от септември, тя постави първа въпроса в ЕС, но тогава не откликна никой. Дойдоха Полша, Румъния, проблемът нарасна", уточни той.

По думите на Костадинов блокадата ще бъде вдигната на 1 април, но на 7 април ще има протест на земеделци от Румъния, който ще бъде подкрепен от български производители.

Какви мерки трябва да вземе ЕС украинските стоки да отиват по предназначението си? На колко възлиза бюджетът на кризисния фонд? Колко милиона тона произвежда България? Кои държави спряха да купуват зърно от България? Прави ли се хляб само от българско зърно?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още