IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските съседи на Украйна може да удължат забраната за внос на зърно

Полша е получила проектопредложение, което удължава забраната за внос до 15 септември, засега няма крайно решение

15:10 | 05.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските съседи на Украйна са готови да удължат забраната за внос на зърно от страната до средата на септември - ход, който рискува да засили напрежението между Киев и неговите съюзници. 

В края на април Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България се съгласиха да заменят едностранните забрани за внос на зърнени култури от Украйна с ограничения на ниво Европейски съюз. Транзитните пратки за други държави членки са освободени от това изискване. Тези източноевропейски държави заявиха, че потоците от Украйна застрашават местните земеделски производители, след като цените се сринаха, припомня Bloomberg. 

Това споразумение на ЕС трябваше да приключи в понеделник, но полското министерство на земеделието съобщи в Twitter, че е получило проектопредложение, което удължава забраната за внос до 15 септември. Говорител на ЕС заяви, че все още не е взето решение. 

Доставките на зърно от Украйна, която е ключов световен доставчик, бяха нарушени от руската инвазия. В петък Киев призова ЕС да прекрати забраната за износ на зърнени култури, като заяви, че те помагат на Кремъл да засили натиска върху икономиката на страната.

Министърът на земеделието на Украйна Николай Сольский заяви, че ще коментира темата едва след официалното публикуване на решението на ЕК за забраната за внос.

Когато инвазията първоначално блокира черноморските пристанища на страната, украинските земеделски производители започнаха да изпращат повече товари по железница, камиони и реки през съседите си от ЕС. Макар че със споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, беше създаден безопасен морски коридор за износ на украински култури, доставките често са прекъсвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 9 месеца
До: 0pk "обогатен с обеднен уран" ... класика на копейнишката мисъл! :):) Ако случайно си ударите главите с тиквата, от вакуума който е вътре ще се отвори черна дупка към паралелния сваят в който Русия е нормална държава, а вие нормални хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 9 месеца
До: khao a, и не само копейките, той и за всички евроатлантици ще бъде обогатен с обеднен уран! Няма се дърпаш - ше дъвчеш и ше прославяш борбата срещу opките! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 9 месеца
сега идва правителство което мисли за България и ще махне тая нефелна забрана... таман и копейките ще може да си купят евтин украински хляб! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още