IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Ограничаването на доставките на зърно от Украйна е заплаха за продоволствената сигурност

Само 33 кораба са отплавали от украинските пристанища през май, което е наполовина по-малко в сравнение с април

07:29 | 02.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ООН отправи предупреждение за нова заплаха за световната продоволствена сигурност, след като Русия ограничи броя на корабите, на които е разрешено да товарят украинско зърно от черноморските пристанища, предаде AP, като се позова на изявление на говорителя на организацията Стефан Дюжарик.

Агенцията отбелязва, че това става в рамките на кампанията на Русия в опит да принуди Киев да отвори тръбопровод, по който до световните пазари да достигат руските доставки на амоняк, който е ключово важна съставка за производство на торове.

Дюжарик изрази сериозна загриженост, че само 33 кораба са отплавали от украинските пристанища през май, което е наполовина по-малко в сравнение с април. По думите му износът на зърно и други хранителни продукти възлиза едва на 1,3 милиона тона през миналия месец, което е по-малко от половината от количеството през предходния месец.

Говорителят на ООН заяви, че Русия е информирала центъра в Истанбул, координиращ пристиганията, отпътуванията и проверките на корабите, участващи в черноморската зърнена инициатива, "за решението си да ограничи регистрациите в пристанище Южни, докато не се изнася амоняк, който в момента не се изнася".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
ООН знае ли колко техника от ТКЗС та мина през Кремиковци благодарение на Шикаго борд оф траде.Аиде манко футурес през Азовсталь
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
wart
преди 9 месеца
Няма никакви проблеми толкова много шум е заради цивилизованите *** които използват евтиното Украинско зърно преди всичко за фураж тъй като повече от 90 % е получила Европа.. Путин е обещал ако трябва безвъзмездно ще предостави на бедните Африкански страни така,че цялата глутница която вие като бесни песове е ,че няма да имат възможност достъп евтиното зърно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още