IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът разкритикува решението на земеделците за национален протест

Николай Денков посочи, че аргументите на земеделските организации са напълно несъстоятелни

12:50 | 16.09.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Николай Денков разкритикува решението на земеделците в страната да започнат национален протест.

„Аз с терористи не преговарям“, заяви министър-председателят, цитиран от БНР. Зърнопроизводителите бяха поканени на среща с министър-председателя, която трябваше се проведе днес.

Денков посочи още, че аргументите им са напълно несъстоятелни.

"Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия. Така че трябва да бъде пределно ясно - има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет", каза Денков, цитиран от NOVA.

Според него в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори.

"През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата".  Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество", изтъкна още Денков.

Земеделските производители планират блокади на различни точки в страната, както и гранични пунктове в понеделник. Причината е падането на забраната за внос на украинско зърно у нас.

До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.

На първо място, това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
cvbeteree
преди 7 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... освен че съм духовит , погледнах кои партии вдигат врява за украинската земеделска продукция ... у нас ги знаем кои са ... видях кои са в Полша , видях кои са в Словакия , видях кои са в Унгария ... за гъдела само , онези най-гласовитите в Полша искат 10г затвор за жена направила аборт и да напуснат ЕС ... :))) ... забелязваш ли някаква прилика с подобните тумори у нас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, Зелкич, мно'о си духовит днес :) Жив и здрав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... пхаххаххааа ... в епицентър нещо не пише ли по темата да го споделиш ?! или в булшиттаймсбеге ?! въобще не иде реч за пшеница у нас ве !! ние тази година ще изкъртим фаянса с рекорд за износ , а може вече да е минат - над 2млн.метрични тона ... украинците си имат пазари за пшеницата , за кво им е нашият ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ми не знам кой колко вирее , ама около паметника третополовите от възраждане ви пази полицията ... кат ви гледам я се събирате 10-15 човека я не ... от възраждане сте нагледен медицински феномен на тема : възможна ли е регресивна еволюция на *** ... нефелници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
doba
преди 7 месеца
премиер денков, днес Правителствата на Полша, Унгария и Словакия удължиха запора на укро-продуктите. Та сега, верно че сте академик. НО вие ли сте по-умен от тях? И оня зърно-министър къде си завъртя мнението за една нощ - мно'о поздрави му пратете. Може и от името на Веждичката, той нема начин да не го определи като к*рва(но ще си замълчи от приличие), хех... Боже, Боже. Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Фашистче алабалъшко българомразко, ходи в укристан и им прави метани там. Тук не вирееш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
Абеее наоле щяхме да храним НИГЪРИТЕ у АФРИКАТА с укропшеницата... За кво искат да ни я инжектират под налягане тук--- А па нигърите гладуват милите, щото Путин Лош... Дайте да им я пратим и да помогнем... За кво ядахме тва пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... родоотстъпниче възрожденско ... прозззти сте си били гласоподавателите на бялата златка и костя ... прозззти ще си останете .... :))) ... паметника го бишкаме , гаранция !! после всички альоши из държавата !! ... п.с. ама в Андревка са ви разкатали родител 2 , скъсали са ви всички меки тъкани на чатала ... :))) ... ликвидирали са до крак 72 бригада ... никой не са оставили , оживяли са само 10-15 вдигнали бел чаршаф ... от командирите до последният кашик груз 200 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... родоотстъпниче възрожденско ... в ЕС е един от най-големите центрове за изкупуване на каквото се сетиш зърно , тук са най-големите търговци и преработвателни предприятия . и нашата държава е в топ 5 на света по износ и преработка на зърно от всякакъв вид - фуражи , олио ... това за твой ужаст! е силно индустриализирано - от сеене и жънене , до преработка , пакетиране и транспорт ... и ние сме много добри ... това в случая е политически театър , няма нищо общо с бизнеса ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още