IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев призова ЕК към оценка на Зелената сделка и влиянието ѝ върху земеделието

България продължава да настоява за преразглеждане на стандартите за добри земеделски и екологични условия ДЗЕС 7 и 8

20:10 | 26.02.24 г.
Снимка: МЗХ
Снимка: МЗХ

Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на Зелената сделка и въздействието ѝ върху селското стопанство в Европейския съюз. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на дискусия на министрите по земеделие от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, съобщават от пресцентъра на МЗХ. Министрите обсъдиха необходимостта от бързи и ефективни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор.

Според Вътев е необходимо и да се предвиди клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия, която да гарантира спазването на идентични производствени стандарти за качество и безопасност на храните и от двете страни.

Предложените от ЕК мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани са стъпка в правилната посока, но считаме, че биха могли да бъдат и по-амбициозни, каза Вътев.

Според земеделския министър е необходимо да се направи всеобхватен преглед на изискванията на всички стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и тяхната екологична полза на фона на динамиката на климатичните промени, пазарни дисбаланси и икономическа устойчивост на продоволствения сектор.

България продължава да настоява за преразглеждане на стандартите за добри земеделски и екологични условия ДЗЕС 7 и 8 и през 2024 г., като счита, че диверсификацията има не по-малка роля от ротацията за постигане на екологичната цел на стандартите, а в същото време нейното контролиране административно е по-приемливо, завяви Вътев.

Според него могат да бъдат предприети и мерки в краткосрочен план като отлагане на крайния срок, до който Системата за мониторинг на площ следва да бъде напълно функционална.

Министърът посочи, че в условията на нарастващи предизвикателства ЕС се нуждае от стабилна система, която да гарантира сигурност на доставките и достъпност на храните за гражданите, както и поминъка на фермерите. В тази връзка е от съществено значение да се постигне изравняване в нивата на директните плащания.

„България изразява готовност за съдействие в предстоящия процес на опростяване и очакваме конкретни предложения на ЕК за всяка една от посочените мерки, за да се компенсират загубите на земеделските стопани“, каза Вътев.

Преди седмица България информира ЕК, че ще се възползва от възможността за дерогация за 2024 г. по отношение на прилагането на Стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята № 8, който засяга минималния дял от земеделска площ, предназначен за непроизводствени площи или обекти (ДЗЕС 8). Това беше и една от отстъпките, които Европейската комисия направи от по отношение на зелените си планове за земеделието заради фермерските протести в различни държави. В началото на февруари ЕК се отказа и от идеята си да намали употребата на пестициди наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още