IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

С. Присадашки: При производителите на млечни продукти у нас няма голямо движение на цените

Производителите на сурово мляко са най-засегнати по веригата – обвързани са с договори с големите играчи на пазара, посочи зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите

18:00 | 16.12.25 г.
С. Присадашки: При производителите на млечни продукти у нас няма голямо движение на цените

При производителите на млечни продукти няма голямо движение на цените, защото са обвързани с договори с големите играчи на пазара. Това каза Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Съветът му е, ако има изкривяване на цените, трябва да се мисли за мерки, насочени към крайните търговци.

Симеон Присадашки настоя да се работи за законодателство, което да регулира цените от производител до краен потребител, но смята, че е важно да има разумно разпределение на правата и задълженията между всички по веригата. „По цялата агро верига най-засегнати са производителите на сурово мляко, тъй като няма как да се въздейства на животните от днес за утре. Тук е нужна дългосрочна програма за развитие на сектора“, категоричен е той.

Симеон Присадашки коментира, че в балканските страни няма свръхпроизводство на мляко и никога не е имало. Той съобщи, че България произвежда по-малко мляко, отколкото консумира, като внася недостига от Унгария, Чехия, дори Германия и Холандия. „Статистиката от предходните години показва, че около 700 хил. тона е производството на сурово мляко в България, а консумацията е 1,100 млн. тона. Между 300 хиляди и 400 хиляди тона е вносът на мляко. Тук обаче не влиза сухото мляко, тук говорим за свежи млека“, отбеляза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той е убеден, че няма как цената на млякото в Европа да е ниска, а в България да е висока. По думите на Присадашки в цял свят сухото мляко се използва като буфер, когато има свръхпроизводство, за да не се получи срив на цената на млякото.

„Трудно е да кажем каква е консумацията на сухо мляко в България, но то главно се консумира при стандартизирането на млеката в производството. Използва се също при продуктите с растителни мазнини“, поясни той.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 16.12.25 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още