IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тонев: Има стандарт за спешен медицински триаж, но кадрите трябва да бъдат обучени

Работна група ще направи бърз преглед на действащия към момента медицински стандарт по „Спешна медицина“

11:12 | 03.02.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стандартът за спешен медицински триаж (класифицираме на пациенти според спешност на вниманието, бел. ред.) е много добре разписан, но кадрите трябва да бъдат обучени и той трябва да се спазва. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Антон Тонев по Нова телевизия.

Той коментира ситуацията около трагичния случай в Спешното отделение във Враца, при който жена загуби живота си на рецепцията на Спешното отделение на болницата, докато чака да й бъде оказана лекарска помощ.

"Необходимо е да имаме достатъчно кадрово обезпечение на подготвени кадри. Едно от първите неща, което излезе е, че медицинската сестра, която е излязла, е с много малък опит", каза председателят на Комисията по здравеопазване.

„Има назначени и допълнителни изследвания, които да покажат дали самото състояние на жената е можело да бъде предотвратено”, заяви още Антон Тонев.

Ако се установят пропуски в организацията, трябва да има последици, посочи той.

Тонев каза, че регламентът е създаден и работи от 2017 г. , но във всеки малък град може да бъде нарушен, ако няма кадри или сложат неподготвени хора.

"Тел. 112 и самата система е добре организирана в цяла Европа. Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа, той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място", каза Тонев.

Вчера здравният министър създаде работна група, която в спешен порядък ще извърши преглед на действащия към момента медицински стандарт по специалност „Спешна медицина“ с цел ефективното изпълнение на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ.

Към настоящия момент изискванията за дейността и структурите, които оказват спешна медицинска помощ, са определени в Наредба от 2017 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина“ и са задължителни.

Одит ще бъде извършен във всички спешни отделения на лечебните заведения, както и че ще бъде преразгледана нормативната уредба, касаеща обслужването на спешни пациенти.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова ще бъде изслушана днес в здравната комисия в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоя директно каза че лекарите са некадърни и недоучили ... знаем, въпреки че тук там има читави които системата рано или късно съсипва и корумпира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
нека позная - модерната бг интерпретация на триажа ще е под мотото "vaxxed first".. ей така, "кампанийно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още